Hrvatska: Kako su građani pobedili banke

Zagrebački Trgovački sud presudio je u korist Udruženja Potrošač, koje je tužilo osam hrvatskih banaka zbog kredita u švajcarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primene kamatne stope.

U obrazloženju presude navodi se kako su banke povredile prava potrošača, jer korisnike kredita nisu u potpunosti informisale o svim detaljima potrebnim za donošenje odluke.

To je za posledicu, kako stoji u obrazloženju, imalo neravnotežu u ugovorenim pravima na štetu potrošača.

"Udruga Franak" procenjuje da u Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih za švajacarce, od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promene kamatnih stopa poslednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 odsto .

O veličini ovog slučaja svedoči i činjenica da zapisnik ima oko 2.500 stranica. Presuda se u delu u vezi sa kamtnim stopama, neće odnositi samo na korisnike kredita u švajcarcima nego i na kredite u drugim valutama.

Reč je o prvoj ovakvoj tužbi u istoriji hrvatskog pravosuđa.
Presuda će važiti za sve korisnike kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima, uzetim u osam banaka koje je
"Potrošač" tužio .

Kolektivna tužba pokrenuta je pre godinu dana protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Rajfajzen, Hipo Alpe Adria, OTP, Splitske i Sberbanke.

Korisnici kredita će ipak povraćaj novca morati da potražuju u posebnim pojedinačnim postupcima.

Mnogi od njih su svedočili da su im banke sugerisale da je franak stabilna valuta, ali su im kasnije drastično porasle rate dugoročnih kredita vezanih uz tu valutu.

Porast rata u kombinaciji s povećanjem kamata je posle višegodišnje otplate povećao iznos preostale glavnice.

Opunomoćenici banaka su rast kamata obrazložili skupljom tržišnom kamatnom stopom i troškovima kapitala, tvrdeći da bi, da nisu bili obazrivi, povećanje bilo još veće.

(Izvor: Index.hr, Slobodna Evropa via B92)

Pogledajte još