Kacin: Datum za Srbiju? O datumu ne znam ništa

"Ja bih rekao da je Srbija dobila zeleno svetlo, iako ovde svi govore da je dobila datum. Ja o datumu ne znam ništa, jer će datum izabrati sama Srbija sledećim koracima kojima će pokazati koliko je posvećena da sa reči pređe na delo", rekao je Kacin novinarima u parlamentu.

On je naglasio da niko ne bi smeo da bude iznenađen, “ako bi pregovori defakto krenuli i ranije”.

Kacin je dodao da će Srbija odlučivati o svojim prioritetima svojom posvećenošću “u realnom vremenu”, a da je s druge strane u evropskim institucijama i Evropskom parlamentu usaglašen nacrt rada kada je Srbija u pitanju.

"U Srbiju uskoro dolaze Ketrin Ešton i Štefan File. Mi smo uslaglasili nacrte rada u evropskim insttiucijama, uključujući i Evropski parlament, organizovali smo se da pratimo Srbiju i u slučaju da krene znatno dinamičnije", rekao je Kacin.

Iako, kako je naglasio, nema pravo da govori u ime Srbije, on je hrabri da se sama pred sobom dokaže i svojim građanima i “de fakto bude motor”.

"Sve je na strani Srbije i to se može veoma brzo i stvarno desiti"
, uveren je Kacin.

Evropski izvestilac je naveo i da u Srbiji “svi govore o poglavljima 23 i 24 i da je u Evropi svi hrabre da tu i najbrže napreduje, jer su to najteža poglavlja”. On je naveo slučaj Crne Gore koja je, kako je podsetio, otvorila i zatvorila dva poglavlja, ali ne i poglavlja 23 i 24.

Kacin je, takođe, podsetio i da će premijer Srbije Ivica Dačić u ponedeljak u Briselu još jednom razgovarati sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, o implementaciji svega što je potrebno i naglasio da od primene briselskog spsorazuma “u mnogo čemu zavisi šta i kako”.

"Srbija je velika zemlja sa 7,5 miliona ljudi i isto toliko ćudi. Zato ljudima treba omogućiti da proces evrointegracija shvate i kao svoju priliku. Pre svega, da ga shvate kao svoju ličnu odgovornost da se prema toj jasnoj evropskoj perspektivi, koja donosi strana ulaganja i nova radna mesta odgovorno ponašaju", rekao je Kacin.

Evropski izvestilac za kraj razgovora sa novinarima parafrazirao je, kako je sam rekao, srpskog premijera.

"Da parafraziram Dačića: ipak je Srbija samu sebe skinula sa nebesa, donela sebe na zemlju, što znači u Evropu", rekao je Kacin.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.