Mandelino stanje kritično: Doktori za gašenje aparata?

Iz dokumenata, koje je sudu u mestu Mtata podnela porodica Nelsona Mandele, "procurelo" je da je njegovo stanje kritično i da ga u bolnici održavaju na aparatima, javili su svetski mediji.

„Lekari su obavestili Mandelinu porodicu da bi aparati koji ga drže u životu trebalo da budu isključeni", stoji u sudskim dokumentima, a prenosi Skaj njuz.

Skaj njiz piše da u dokumentima stoji da porodica razmatra ovu mogućnost, tim pre što ne bi da prolongira njegovu patnju.

Radi se o papirima koje je sudu advokat Mandeline porodice podneo 28. juna, u okviru pravnih napora da se posmrtni ostaci troje od njegove dece vrate na groblje u selu Kunu, u kojem je proveo detinjstvo i gde se planira da, uz njih, počiva i sam Mandela, izvještava AFP.

U tim podnescima Mandeline porodice, prema pisanju britanskog Gardijana i još nekih medija, stoji da očekivanje njegove bliske smrti bazira na realnim osnovama i da će biti obezbeđena i lekarska izjava o tome da se njegov život održava uz pomoć aparata za disanje.

Mandela je na intenzivnoj nezi u bolnici u Pretoriji, u koju je primljen 8. juna zbog obnovljene infekcije pluća.

Još prošle srede je jedan od članova njegove porodice izjavio da se on nalazi na aparatu za disanje, ali je južnoafrički predsednik Džejkob Zuma narednog dana rekao kako mu se stanje popravilo - da je još uvijek kritično, ali stabilno.

Sud u Mtati je, inače, danas naložio da se posmrtni ostaci njegove dece odmah vrate na groblje u Kunuu.

Mandelin najstariji unuk Mandla ih je 2011. premestio iz Kunua u tridesetak kilometara udaljeni Mvezo, navodno bez saglasnosti ostalih članova porodice.

Izvor: B92

Pogledajte još