Vlada Srbije počela pripreme za pregovore

Stručna grupa Koordinacionog tela za proces pristupanja EU održala je juče sastanak na kojem se upravo razgovaralo o pripremi institucionalnog okvira i proceduri za vođenje pregovora. Stručna grupa, kojom rukovodi direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević i u kojoj su šefovi svih 35 radnih grupa za pregovore, glavno je Vladino telo za koordinisanje procesa pristupanja.

''Razgovaralo se o tome da se u najvećoj mogućoj meri koriste ranije uspostavljene strukture za koordinaciju procesa pristupanja, a da se formiraju samo one koje su neophodne za postizanje najboljih rezultata u tom procesu. Takođe, razmatrane su i procedure koje će se primenjivati tokom skrininga, kao i one pri izradi pregovaračkih pozicija'' saopštila je Kancelarija za evropske integracije.

Evropski komesar za proširenje Štefan File poslao je u utorak nacrt okvira za pristupne pregovore sa Srbijom konsultativnim telima EU i sprema se da za manje od dve nedelje poseti Beograd, rekao je Fileov portparol Peter Stano.

Posle konsultacija finalna verzija nacrta naći će se pred zemljama članicama, a radne grupe Saveta će ga usvojiti, što bi trebalo da se dogodi pre letnje pauze, a da skrining počne čim prođu godišnji odmori, u septembru.

Srbija će vući region u EU

Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin ocenio je da će Srbija vući zapadni Balkan u EU.
''Srbija je dugo bila problem, a sada je izgleda postala rešenje i motor približavanje celog regiona EU'' rekao je Kacin.

Izvor: Kurir

Pogledajte još