Očekuju se protesti širom Egipta

Za manje od 24 sata situacija u Egiptu potpuno se preokrenula.

Prvi demokratski izabrani predsednik svrgnut je s vlasti i stavljen u kućni pritvor, a protiv više od 200 ljudi iz njegove partije, koja je pre godinu i po dana dobila skoro polovinu glasova na izborima, izdati su nalozi za hapšenje.

Nekoliko TV stanica koje su bliske Muslimanskom bratstvu više ne emituju program, a državne štamparije odbile su da štampaju novine pod kontrolom Partije pravde i slobode. Vojska je uhapsila lidera ove stranke, a u javnost su dospeli i navodi o povezanosti svrgnutog predsednika sa ekstremistima.

S druge strane, koalicija islamističkih snaga, predvođena Muslimanskom braćom, osuđuje hapšenja i gašenje medija i poziva Egipćane na masovne proteste proteste širom zemlje.

Vojska i dalje patrolira ulicama, a opozicioni demonstranti i dalje su na ulicama. Oni ističu da su Muslimansku braću smatrali prelaznom vlašću čiji je mandat istakao i da je vreme za nove promene.

Situacija nije napeta samo u Kairu, već i u celoj zemlji. Kako jutros prenose agencije, jedan egipatski vojnik je ubijen i dva su ranjena u koordiniranim raketnim i napadima sa puškomitraljezima na vojne i policijske kontrolne punktove na Sinaju.

Ekstremisti su napali vojni kontrolni punkt u selu al -Gura na severu poluostrva Sinaj gde je ubijen vojnik i još dvojica su ranjena, kao i policijsku ispostavu i vojnoobaveštajno sedište u pograničnom gradu Rafe gde nema podataka o eventualnim žrtvama, prenela je agencija AFP.

(old_image)

Bezbednosni izvor navodi da su ekstremisti napadali još nekoliko vojnih i policijskih kontrolnih punktova u mestima u severu Sinaja. Agencije podsećaju i da je posle svrgavanja islamističkog egipatskog predsednika Mohameda Morsija u sredu uveče, nekoliko ekstremističkih grupa zapretilo nasiljem u znak odmazde.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napade, mada su ekstremisti sa Sinaja u više navrata preuzimali odgovornost za raketne i prekogranične napade u Izraelu, dodaje AFP.

Posle prvobitne uzdržanosti i komentara da ne podržavaju vojne intervencije, zapadne zemlje sada ističu da treba što pre uspostaviti civilnu vladavinu i demokratski sistem u Egiptu.

Američki predsednik podsetio je da je Morsi bio izabran na izborima i istakao da njegova zemlja ne podržava nijednog pojedinca i stranku u Egiptu.

"Verujemo da budućnost Egipta može da odredi jedino egipatski narod. Takođe, duboko smo zabrinuti zbog odluke oružanih snaga da uklone predsednika Morsija i suspenduju ustav Egipta. Pozivam egipatsku vojsku da deluje brzo i odgovorno i da što pre, kroz transparentan proces, vrati pun autoritet demokratski izabranoj civilnoj vladi, kao i da izbegne arbitrarno hapšenje predsednika Morsija i njegovih pristalica", rekao je Obama.

Privremeni predsednik Egipta Adli Mahmud Mansur, polažući zakletvu, izjavio je da će očuvati sistem republike i braniti duh revolucije iz 2011. i interese naroda. Rekao je da su novi izbori jedini put napred, ali nije dao nikakvu naznaku kada bi oni mogli da budu održani.

Egipatske vlasti predložile su bivšem guverneru Centralne banke Faruku el Okdau mesto premijera, pošto je lider opozicije, Muhamed el Baradej, to odbio.

Vojska Egipta: Garantujemo pravo na mirne proteste

(old_image)

Egipatska vojska saopštila je da neće preduzimati proizvoljne mere protiv bilo koje političke grupe i da će garantovati pravo na protest, sve dok demonstranti ne prete nacionalnoj bezbednosti.

"Mudrost, istinski nacionalizam i suštinske ljudske vrednosti za koje se sve religije zalažu, zahtevaju od nas da izbegnemo preduzimanje bilo kakvih vanrednih ili proizvoljnih mera protiv bilo koje frakcije ili političke struje", navodi se u saopštenju vojske objavljenom na društvenoj mreži Fejsbuk, koje je preneo Rojters.

"Mirni protest i sloboda izražavanja su prava koja su svima zagarantovana, koje su Egipćani stekli kao jedno od najvažnijih postignuća njihove veličanstvene revolucije"
, istaknuto je u saopštenju, objavljenom uoči protesta koji je za danas zakazao pokret Muslimanska braća, svrgnutog predsednika Mohameda Morsija.

U saopštenju vojske se međutim dodaje da prekomerna upotreba ovog prava može da ima negativne implikacije, poput blokada puteva ili uništavanja institucija i "predstavlja pretnju društvenom miru, nacionalnom interesu i šteti sigurnosti i ekonomiji" Egipta.

Vojska je pozvala građane na pomirenje i izbegavanje napada iz osvete, preneo je AFP.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još