Koridor 10: Država otima zemlju seljacima

Reč je o deonici od Male Kopšanice do Gornjeg Polja, dugoj 5,5 kilometara, odenosno od oko deset hektara eksproprisanog a neplaćenog zemljišta.

''Ovako se na srpski način vrši eksproprijacija zemljišta. Ovo je vrhunski bezobrazluk, žalićemo se sudu u Strazburum pa neka Srbija dobije datum za pregovore. Da li se ovako poštuje privatna svojina u Evropi'' očajavao je Milivoje Đorđević, predsednik Udruženja građana „Koridori Grdelica“, koji će morati da se oprosti od 85 ari voćnjaka oko kuće.

Do nasilnog ulaska izvođača, grčke forme “Terna”, došlo je posle jednomesečne blokade mašina od strane poljoprivrednika, koji su najpre bili nezadovoljni ponuđenom niskom otkupnom cenom zemlje, koja se kretala od 3 do 370 dinara po kvadratu.

Izvođač radova ušao je juče u neplaćene posede grdeličkih seljaka na osnovu rešenja Ministarstva finansija iz 2011. godina, kojim se ostavlja mogućnost na privremenu ulazak u posed pre okončanja sudskog postupka, tvrdi Milivoje Đorđević. U Ministarstvu finansija juče niko nije želeo da komentariše nemile događaje.

Seljani su se, naime, žalili na cene koje je ponudila leskovačka lokalna samouprava, a koje su bile 10 puta manje od već isplaćenih u Vranju i Vladičinom Hanu. Osnovni sud u Leskovcu je poništio rešenja lokalne samouprave i doneo presude sa cenama koje su, kažu, bile prihvatljive. Međutim, na scenu stupaju dva preduzeća - “Koridori 10” i “Putev Srbije” koji su uložili žalbu na presudu, pa je Viši sud vratio na ponovno odlučivanje.

''Zamenik direktora „Koridora Srbije“ Miroslav Belošević nam je obećavao da će „Putevi Srbije“ povući žalbe, a mi dobiti novac. Žalbe nisu povučene, mi nismo dali pisano odobrenje, ali sila boga ne moli'' priča i plače Olga Anđelković, čija je parcela juče poravnata pre nego je stigla na mesto događaja.

''Taoci smo lokalne smaourave i dva preduzeća. Neko se igra sa našim životima. Meni nasilno oduzimaju dedovinu, dva i po hektara. Znam da tu mora da prođe autoput, ali tražim parvednu nadoknadu'' jada se Božidar Stanimirović iz Oraovice, čija se dvanestočlana porodica izdržava od poljoprivrede.

Pravnik Milorad Stojanović kaže da se u slučaju eksproprijacije zemljišta kod Grdelice radi o klasičnoj prevari.

''Ja sam bio jedini koji je povukao tužbu i dogovorio se sa „Putevima Srbije“ da mi isplate dva ara po prvobitnim cenama jer mi je novac trebao za lečenje supruge. Mesecima su me lagali, pa sam morao ponovo da aktiviram sudski spor. Ovde nešto debelo smrdi, a mi ne znamo šta je u pitanju'' priča Stojanović.

Gradnja ove deonice koridora 10 finansira se, inače, iz kredita Svetske banke.

Izvor: Blic

Pogledajte još