Srpska vijagra na nemačkom tržištu

Prodaja ovog leka, koji će biti deset puta jeftiniji od Vijagre, počela je istog dana nakon isteka patenta aktivne supstance za Vijagru, saopšteno je iz Hemofarma.

Isti lek je razvijen i lansiran i u Srbiji pod zaštićenim imenom Sildena, i svojom cenom je dostupniji od drugih lekova iz te grupe.

Zakonska regulativa u Nemačkoj ne dozvoljava da se proizvodi zaštićeni patentom skladište i prodaju.

S obzirom na to da je Hemofarm od 2006. član STADA Grupe, STADA je imala mogućnost da proizvede prvi generički preparat za erektilnu disfunkciju u Srbiji i da sildenafil lansira na nemačko tržište, odmah nakon isteka patentne zaštite.

Predsednik UO STADA Grupe Hartmut Retzlaf je kazao da je kompanijski portfolio obogaćen kvalitetnim proizvodom za terapiju erektilne disfunkcije.

Sildena je bioekvivalent Vijagri, ali cenovno znatno dostupniji. To je muškarcima sa problemom veoma značajno, kazao je Retzlaf, dodavši da će lansiranjem na tržište proizvoda Sildena, muškarci sa problemom omogućiti sebi kvalitetniji život.

''Naš proizvod se može prilagođavati individualnim potrebama pacijenata, što je, pored cene, još jedna prednost za korisnike. Pakovanje je veoma diskretnog dizajna pa se može nositi bilo gde, a da se korisnici ne osećaju neprijatno'', objasnio je Retzlaf.

Sildenafil je lansiran počev od 24. juna u Nemačkoj i zemljama zapadne Evrope (Austrija, Švajcarska, Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Italija, Irska, Španija, Rumunija) u film tabletama od 25, 50 i 100 miligrama.

Tablete od 100 miligrama imaju oblik koji omogućava podelu na četiri jednaka dela, zavisno od potrebe.

U skladu sa domaćim zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima, Hemofarm je još 2009. podneo zahtev za registraciju sildenafila. Hemofarm je prva kompanija u Srbiji koja je dobila dozvolu da proizvodi i stavi u promet generički sildenafil.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još