Sve više višestrukih ubistava u Srbiji: Okidač teška situacija u državi

Kriminolozi Zlatko Nikolić i Dobrivoje Radovanović danas su u izjavama Tanjugu, komentarišući trostruko ubistvo i samoubistvo kod Arilja, istakli da se takve nesreće najčešće dešavaju kada se spoje loša ekonomska situacija i neki psihički poremećaj ili bolest počinioca.

U ariljskom selu Visoko pronađena su četiri tela, a kako je ranije danas Tanjugu rekao direktor policije Milorad Veljović muškarac je ubio majku i dve strine, a potom izvršio samoubistvo.

Ubistvo je, rekao je Veljović, izvršeno tupim predmetom, a muškarac je potom izvršio samoubistvo vešanjem.

Višestruka ubistva poslednjih meseci se, istakao je Nikolić, uglavnom, dešavaju zbog teške socijalno-ekonomske situacije u kojoj se počinioci nalaze, a posebno su česta kada se spoje teška ekonomska situacija i psihički poremećaj ili bolest.

Nikolić je podsetio i da je nedavno sin ubio majku, jer nije imao novca za njeno lečenje.

Direktna poruka je kakva je to država i društvo i da ne znamo gde ćemo biti sutra. Kada se sve to akumulira i još ako tu ima nekakvih poremećaja ličnosti zbog nečega što se dešavalo ili neke bolesti, statistika je neumoljiva u poslednjih pet meseci imamo veliki broj takvih slučajeva", rekao je Nikolić.

Da je teška socijalna i ekonomska situacija često "okidač" za višestruka ubistva ističe i Radovanović koji navodi da živimo u veoma komplikovanim i teškim društvenim okolnostima u kojima se mnoge porodice često i bukvalno bore za preživljavanje.

Ta okolnost, kako je naveo, može da isprovocira počinioca i da posluži kao "okidač" i za teške depresivne reakcije, ali i za porodične sukobe kada psihopatija dolazi do punog izražaja.

Kod počinioca višestrukih ubistava, rekao je Radovanović, često se sreću teški psihološki poremećaji.

Teške bipolarne depresije su relativno česte i imaju koren u genetskih uslovima, odnosno u velikom broju slučajeva su nasledne, ali okolnosti u kojima živimo ih provociraju i služe kao okidač", objasnio je Radovanović.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još