Amerika tajno podržala zbacivanje Morsija sa vlasti

Međutim, kako navodi američka agencija, zvanični Vašington brine mogućnost da nove vojne vlasti sprovedu nasilje nad Muslimanskom braćom, partijom zbačenog predsednika, što bi egipatsko društvo odvelo ka još haotičnijoj situaciji, i otežalo pomirenje.

Američki predsednik Barak Obama sastao se sa predstavnicima državnog i bezbednosnog vrha u Beloj kući, razmatrajući novonastalu situaciju u Egiptu, nakon što je vojska te zemlje svrgla Morsija, dodao je AP.

Na sastanku su, između ostalih, bili državni sekretar Džon Keri, sekretar za odbranu Čak Hejgel i specijalna savetnica za bezbednost Suzan Rajs. Oni su Obamu obavestili o trenutnoj situaciji i razgovorima koje su imali sa svojim kolegama u Egiptu, Izraelu i Turskoj.

Prema navodima američke agencije, u razgovorima sa svojim sagovornicima, američki zvaničnici su saopštili "važnost brzog i odgovornog vraćanja pune vlasti demokratski izabranoj civilnoj vlasti".

Takođe, ukazana je potreba i za transparentnim političkim procesom, koji će uključiti sve partije i grupe. SAD je pozvala "one koji upravljaju egipatskom vladom" da izbegnu proizvoljna hapšenja Morsijevih pristalica, kao i njega samog, uz poruku da je neophodno izbeći nasilje sa svake strane.

AP podseća i da Obama u svom prvom obraćanju javnosti u sredu, događaje u Egiptu nije nazvao pučem.

SAD godišnje pomaže Egipat sa oko 1,5 milijardi dolara, ali će sad pomoć biti dovedena u pitanje, jer postoji zakon usvojen u Kongresu koji navodi da će finansijska podrška biti ukinuta za svaku državu u kojoj je demokratski izabrana vlada svrgnuta vojnim udarom.

AP zaključuje da je američka administracija sada u teškoj situaciji, jer ako osudi zbacivanje Morsija, može biti optužena za podržavanje lidera koji je izgubio podršku javnosti. S druge strane, ako podrži vojnu akciju, to može biti shvaćeno kao odustajanje od podrške demokratskim procesima.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još