Održivi razvoj etička obaveza i šansa za razvoj

BEOGRAD, 3. juna 2009. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u sredu da je održivi razvoj "etička obaveza" da se izgradi pravičnija Srbija, ali i šansa za ubrzanje razvoja kako bi se brže priključila zemljama na višem stepenu razvijenosti.

Na skupu u Beogradu "Prijatelji odživog razvoja" Đelić je rekao da održivi razvoj "zadovoljava potrebe čovečanstva danas, bez umanjivanja mogućnosti da buduće generacije zadovolje svoje egzistencije" i da ima tri stuba - održivi ekonomski rast, privredno-tehnološki razvoj zasnovan na znanju i ekologiju.

"Održivost u zemlji koja imala toliko problema poput Srbija može, na prvi pogled, da izgleda kao dosta udaljena tema", rekao je Đelić, ali i dodao da to nije tako, što najbolje znaju građani Bora, Obrenovca, oni koji žive pored reka i jezera, ili u najnerazvijenijim opštinama, kao i mladi koji razmišljaju o svojoj budućnosti.

Ambasador Švedske u Srbiji Krister Bringeus rekao je da su prioritet Švedske u ovom regionu jačanje demokratije, pravedan i održiv razvoj i bliže veze s EU. Navodeći da od 1. jula Švedska predsedava EU, on je rekao da će jedna od pet tema predsedavanja biti klima, energetika i životna sredina.

Pogledajte još