Tužilaštvo BiH traži veću kaznu za Albinu Terzić

Visina kazne neprihvatljiva je za Tužilaštvo BiH, a tužilac Seid Marušić je ocenio da "ne daje satisfakciju žrtvama", prenose banjalučki mediji.

Prema presudi iz oktobra prošle godine, Terzićeva je kao pripadnik HVO nečovečno postupala prema srpskim civilima zatvorenim u osnovnoj školi i fabrici „Strolit" u Odžaku od maja do jula 1992. godine.

Ona je proglašena krivom jer je zarobljenike udarala palicom po vratu, ramenima i glavi, šamarala ih, na njih huškala psa, mučila ih, zlostavljala, ponižavala i vređala na različite načine.

Prvostepeno veće je kao olakšavajuće okolnosti navelo da je Terzićeva u vreme činjenja zločina bila mlada, da ranije nije osuđivana, kao i da njeni postupci nisu toliko teški.

Tužilaštvo BiH nije se složilo sa tim obrazloženjem, a tužilac Marušić je naveo da će žrtve "zauvek nositi traume".

Branilac Tomislav Ljubić je zatražio da osuđujuća presuda bude preinačena u oslobađajuću, s obzirom na alibi, ili da se suđenje ponovi.

Odbrana je tokom suđenja tvrdila da je Terzićeva u periodu za koji je tereti optužnica bila u Kutjevu u Hrvatskoj, koje je od Odžaka udaljeno oko 70 kilometara.

Nakon iznošenja žalbi, Apelaciono veće će odluku doneti naknadno. Terzićeva se nalazi na slobodi, jer je sudsko veće odbilo predlog Tužilaštva da optuženoj bude određen pritvor.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još