Nacionalni savet za kulturu: Stanje je neodrživo

Dvadeseta redovna sednica održana je 3. jula, a u ime Ministarstva kulture i informisanja prisustvovala je Ana Vučetić, pomoćnica ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije.

U okviru rada na Strategiji razvoja kulture, NSK je raspravljao o predlozima koje je, na zahtev Saveta, sačinilo Odeljenje jezika i književnosti SANU. Odlučeno je da se ti predlozi upute koordinatoru Strategije, državnom sekretaru u Ministarstvu kulture Zoranu Avramoviću.

Savet je raspravljao i o izmenama i dopunama Zakona o kulturi o kojima je bilo reči na sastancima Radne grupe za izradu Nacrta za izmene tog zakona, a koja je formirana na inicijativu Saveta početkom godine.

Savet se složio sa predlozima za izmenu i dopunu članova 16. i 17. Zakona o kulturi koje su članovi Radne grupe Vesna Injac Malbaša, Žarko Dragojević i Duško Paunković podneli na sastanku Radne grupe 19. juna, navodi se u saopštenju.

NSK je odlučio da ponovo, po treći put, pozove Ministarstvo kulture da započne rad na izradi Zakona o pozorištu.

Takođe je zaključeno da je neophodno zakonski urediti oblast umetničke muzike, pa će NSK Ministarstvu kulture uputiti predlog za započinjanje rada na izradi Zakona o umetničkoj muzici.

Savet je na 20. sednici raspravljao o stanju u kulturi, ocenio ga kao neodrživo i odlučio da se tim povodom oglasi posebnim saopštenjem.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još