U petak se održava prvi kriket meč u Srbiji

BEOGRAD, 3. juna 2009. (Beta) - U petak će u sremskom selu Karlovčić biti odigrana prva kriket utakmica u Srbiji, a rivali će biti selekcija Beograda i velški tim Karmel end distrikt Si-Si, koji populariše ovaj sport u svetu.

Predsednik Kriket saveza Beograda Vladimir Ninković rekao je agenciji Beta da će domaća selekcija imati nekoliko internacionalaca u timu, ali da će većina biti iz Srbije.

"Ovo nam je prva utakmica, pošto je ovo prva utakmica na tlu Srbije. Naši protivnici rade na popularizaciji kriketa za evropsku sekciju Međunarodnog kriket saveta (IČ Evropa), tako da znaju da smo početnici i zato očekujem ujednačen meč", rekao je Ninković.

Prvi klubovi u Srbiji osnovani su krajem 2007. godine, ali nisu igrali utakmice jer nisu imali dovoljno igrača. Kriket entuzijasti nastavili su, međutim, da se bore za svoj sport, a najviše pomoći dobili su od ambasada zemalja u kojima je kriket jako popularan - Velike Britanije, Indije, Australije i Pakistana.

Kriket savez Beograda osnovan je početkom ove godine, a do kraja godine planira se osnivanje i saveza Srbije. Osnivači su bili gosti IČ-a u Londonu.

Teren za odigravanje utakmice nije mogao da se pronađe u Beogradu, tako da je, putem ličnih poznanstava, obezbeđen teren fudbalskog kluba Lovac u selu Karlovčići.

"Nadamo se medijskoj podršci, a dolazak su najavili i izaslanici ambasada, meštani Karlovčića i okolnih sela i, naravno, naša rodbina i naši prijatelji", rekao je 27-godišnji Ninković.

Kriket utakmica može da traje, u zavisnosti od verzije, od šest sati do pet dana. Utakmica u petak igraće se po malo promenjenim pravilima, tako da će svaki tim bacati po 40 puta, što može da traje od tri sata do šest sati.

Ovo bi trebalo da bude početak kriketa u Srbiji, pošto predstavnici Beogradskog saveza planiraju mnogo novih akcija.

"Od septembra planiramo rad sa mlađim kategorijama, a pravimo i ženski tim. Imamo dogovor sa Britanskom međunarodnom školom da tamo napravimo sekciju, a planiramo i učešće na Evropskom prvenstvu pete kategorije sledeće godine", rekao je Ninković.

Utakmica u Karlovčiću počinje u petak u 11 sati, a najavljen je i prateći program.

Pogledajte još