Libija: Pucali na francuskog konzula

To je, prema britanskoj agenciji Rojters, bio poslednji u nizu napada na strance u drugom po veličini libijskom gradu, kolevci protesta u toj zemlji 2011. godine.

Napad je počinjen u četvrtak uveče kada se Žan Dufrić vraćao u svoju rezidenciju sa suprugom.

"Konzul se vozio kući kada je iz jednog automobila otvorena vatra na njegovo vozilo", rekao je predstavnik bezbednosnih snaga Bengazija Mohamed al-Hidžazi.

"Oni su bili u blizini Medicinskog centra Bengazi kada se dogodio incident. Otišli u taj centar i čekali dok nisu došle policijske snage koje smo poslali. Posle toga su otišli u Tunis"
, rekao je on.

Neimenovani izvor je rekao za Rojters da su napadači ispalili nekoliko hitaca i da je pravo čudo da je Dufrić preživeo.

U aprilu, automobil-bomba oštetila je francusku ambasadu u libijskoj prestonici Tripoliju, ranivši dvojicu francuskih stražara.

Bezbednost ljudi sa Zapada već duže vreme je predmet zabrinutosti u Bengaziju. U septembru prošle godine, američki ambasador i trojica Amerikanaca ubijeni su u napadu na američku diplomatsku misiju u Bengaziju.

Američki zvaničnici su rekli da su napad najverovatnije počinili ekstremisti povezani s Al-Kaidom.

Bengazi je, kao većina mesta u Libiji, preplavljen oružjem. U tom gradu su bili napadani Italijani, Britanci, kao i interesi Crvenog krsta i Ujedinjenih nacija posle kraja ustanka 2011. godine u kojem je svrgnut libijski vođa Moamer Gadafi.

Izvor: B92

Pogledajte još