EU preti SAD zbog špijunaže

Pretnje Brisela da će suspendovati sporazume kojima se SAD odobrava pristup finansijskim i podacima o putovanjima u EU, odražavaju zabrinutost Unije zbog navoda da SAD sprovode špijuniranje velikih razmera evropskih korisnika Interneta.

Komesar EU za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom juče je pisala dvojici visokih američkih zvaničnika da bi prenela zabrinutost Evropljana o sprovođenju dva sporazuma, oba postignuta nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, a koje Vašington smatra značajnim sredstvom u borbi protiv terorizma, navodi britanska agencija.

"Ukoliko ne uspemo da pokažemo korist (tih sporazuma) za naše građane i činjenicu da se oni sprovode uz striktno sprovođenje zakona, kredibilitet tih sporazuma bi bio teško ugrožen. U tom slučaju, bila bih u obavezi da ponovo razmotrim da li i dalje postoje uslovi za njihovo sprovođenje"
, rekla je Malmstrom.

"Odnosi EU-SAD prolaze kroz 'delikatan period'", napisala je ona sekretarki za unutrašnju bezbednost SAD Dženet Napolitano i podsekretaru za terorizam i finansijske obaveštajne poslove Departmana trezora SAD Dejvidu Koenu.

"Međusobno poverenje je teško narušeno i očekujem da SAD učine sve što mogu da ga povrate"
, napisala je ona u pismu u čiju sadržinu je uvid imala britanska agencija.

Malstrom će naredne sedmice u Vašington poslati jedan tim na ranije dogovoren sastanak povodom sporazuma o pristupu podacima.

Amerikanci, na osnovu tih sporazuma, imaju podatke o međunarodnim finansijskim transferima u EU, kao i podatke o putnicima koji su kupili karte i "čekirali se" na avionske letove. Sve takve informacije idu u Odeljenje za unutrašnju bezbednost SAD.

SAD i EU treba da pokažu da oba ta sporazuma "i dalje doprinose našoj bezbednosti i da se u potpunosti primenjuju. Treba da postoji potpuna transparentnost kao i maksimum informacija vezano za oba programa", napisala je Malmstrom.

Na plenarnom zasedanju u Strazburu, Evropski parlament je u četvrtak odlučio da će sprovesti opsežnu istragu o prisluškivanju evropskih institucija i građana od američke Agencije za nacionalnu bezbednost.

Istragu će sprovesti Komitet za osnovna prava i slobode EP, a rezultate će saopštiti najkasnije do kraja godine, nalaže se u rezoluciji koja je usvojena po hitnom postupku.

Mada se u rezoluciji konstatuje da "zaštita privatnih podataka ne sme biti talac trgovinskih pregovora", odbijen je zahtev nekolicine poslanika da se zamrznu pregovori EU i SAD o Transatlantskom trgovinskom sporazumu, koji treba da počnu sledeće nedelje.

Izvor: B92

Pogledajte još