Da li ste za Body piercing?

Krstarenjem svetom ili kroz laganu šetnju svetskim metropolama, susrešćete pripadnike istog trajba, koji se prepoznaju po simbolima. Jedan od njih je i bodi pirsing. On odaje i u isto vreme prikazuje određene crte osobe koja ga nosi. Prema mestu na kojem se nalazi ili izgledu, možete vrlo lako otkriti delić nečijeg senzibiliteta, ono što taj neko želi da prikaže ili poruku koju želi da prenese. 
Senzualnija priča počinje upravo na skrivenim mestima. Često se dešava da devojke  pirsinzima otkrivaju nove erogene zone, kao što je, na primer, predeo oko pupka. Sedamdesetih godina, kada je počeo da se razvija gay pokret, pirsing je naprosto bio henki kod. Henki kod je način na koji se obeležavanjem pokazuje vlastita seksualnost. Ako se pirsing nosio na levoj strani, to je značilo da je osoba dominantna, dok je nošenje minđuša na desnoj strani tela označavalo potčinjenost. S druge strane, pirsing može da ima veze sa mazohizmom, tj. potrebom za bolom, ali to nisu pirsinzi koje svakodnevno možemo da vidimo na ulici.
U “Rečniku seksualnih različitosti” autor pod pojmom "body pircing" podrazumeva “bušenje određenih delova tela radi nošenja nakita”, mada objašnjenje ide malo dalje. U nastavku sledi – “zabadanje oštrih predmeta u kožu radi seksualnog uzbuđenja, koji se kao sado-mazo kategorija izvodi radi samog iskustva pirsinga”.
Prvi podaci o izbušenim ljudima potiču sa ostrva Borneo, gde su pripadnici snažnijeg pola bušili intimne zone zarad boljeg seksualnog zadovoljavanja lepše polovine. Karafa Indijanci u Južnoj Americi su ispod donje usne imali provučeno tanko drvce trske kojim su simbolički označavali ulazak u zrelo doba. Postoji teorija da su isti način bušenja, samo sa većim i debljim drvcetom, kasnije primenjivale Afrikanke da bi se obeshrabilo i zaustavilo njihovo odvođenje u ropstvo kod belih ljudi.
Body pirsing nije zaobišao ni moćni drevni Egipat, u periodu od 4000-te do 2000-te godine pre nove ere. Tada je pirsing, kao i tetovaža, bio privilegija bogatih. Faraon je ritualno bušio pupak, a budući da su stari Egipcani gajili kult obožavanja mačaka, čak su i aristokratske mace imale ispirsane uši.
U doba Antike rimski vojnici su bušili bradavice, čime su dokazivali svoju hrabrost.
Savremeni body piercing, nastao je kombinacijom antičkog bodi arta, drevnog plemenskog bušenja tela i modernijih pirsing tehnika, početkom 70-tih godina, na zapadnoj obali Amerike.
Odmah nakon što je hipi era utihnula, pirsing storija se nastavlja ili, bolje reći, servira kao modni trend devedesetih i to pred višemilionskom publikom preko MTV-ja i njegovih zvezda (Madonna). U svetu mode, kreator Gotje je prvi angažovao manekenke sa pirsinzima za svoje revije. I, tako se pirsing seli iz "grupe neshvaćenih pankera, umetnika ili sadista" i, čak, postaje znak prestiža džet seta, a bušenje u ekskluzivnim svetskim studijima dostiže cifru od 1000 dolara.
Iskusni pirsing majstori, ali i oni koji su ukrasili svoje telo "značajnom rupicom" znaju za Vajldket (Wildcat) u Brajtonu, koji je sada jedan od najvećih svetskih distributera minđuša od hirurškog čelika i opreme za pirsing.
Za sam proces bušenja, ako se radi profesionalno, tvrde da je bezbolan i da nema prolivanja ni kapi krvi. Izuzetak prestavlja  bušenje bradavica. Ni postupak bušenja nije komplikovan. Markerom za telo se obeleži tačka i eventualno pravac bušenja, koji je prethodno očišćen jodom. Potom se dato mesto hvata peanom, tj. jednom vrstom hirurških makaza. Pean se, kažu, steriliše autoklavnim sistemom koji, za razliku od ultraljubičastog sistema sterilisanja, uništava i virus hepatitisa. Zatim se uzima fabrički zapakovana igla sa folijom, takozvana kanila, i probuši se određeno mesto. Igla se potom baca, a u tkivu ostaje folija kroz koju se montira minđuša, bilo da je to poluga ili alkica. Minđuše su od hirurškog čelika, na koji nijedan covek nije alergičan, ili od titaniuma, tj. hirurškog čelika u boji.
Posle stavljanja nakita normalno je da se pojavi manji otok i blagi osećaj bola oko mesta gde je stavljen. Ukoliko se otok povećava tokom narednih šest do 12 sati, to uglavnom ne predstavlja veći problem i može se izlečiti kućnom negom. Najčešće otečeno mesto samo treba namazati antibiotskom mašću. Pirsing sa velikim iglama može da ošteti veće krvne sudove, vene i ostala tkiva. Naglo oticanje odmah posle pirsinga može da ukazuje na krvarenje ili povredu kojom su oštećeni dublji slojevi tkiva. Ovakvo stanje zahteva intervenciju lekara. Ako dođe do lokalne infekcije, treba odmah izvaditi minđušicu i pod nadzorom lekara uzimati antibiotike. Vodite računa da je pirsing na jeziku najopasniji, jer su usta ambijent pogodan za razvoj bakterija.
Ukoliko se odlučite na ovo malo zadovoljstvo ukrašavanja koje postaje umetnost, kojoj ni moćni faraoni nisu mogli da odole. Srećno! 

Jovana Banović

Pogledajte još