Ulovio ribu staru 200 godina, ekolozi besni (VIDEO)

Libmen je vremešnu ribu, neobičnog izgleda, upecao na otvorenom moru, u zalivu Sitka. Prema pisanju lokalnog lista "Dejli Sitka", reč je o primerku sebastes borealis, ribe slične škarpini, koja je progutala udicu na oko 270 metara dubine.

"Odmah sam video da je abnormalno velika, ali sam shvatio da je to novi rekord tek kada sam pogledao u priručnik koji držimo na brodu"
, kazao je Libmen.

Čudnovata kreatura impozantnih proporcija - duga je metar, a teška blizu 20 kilograma, poslata je na analizu u ministarstva ribolova i lova Aljaske.

Nakon prvih testova, stručnjaci su ustanovili da je riba stara najmanje dva veka, što predstavlja novi rekord. Prethodni je držala riba stara 175 leta.

Ukoliko datiranje bude potvrđeno, ovaj sebastes bi bio stariji od države Aljaske, koja je kupovinom od carske Rusije pripala Sjedinjenim Američkim Državama 1867.

Vest o ulovu ribe izazvao je bes ekologa. Prema pisanju "Njujork dejli njuza", na hiljade aktivista za zaštitu prava životinja i drugih ljubitelja prirode protestovalo je zbog ubijanja ovako retkog primerka.

Njihovo nezadovoljstvo, međutim, nimalo nije uznemirilo Libmena koji je ponosno pozirao sa svojim trofejnim ulovom i izjavio da ribu namerava da izloži u svojoj kući u Sijetlu.

Izvor: B92

Pogledajte još