Neprihvatljiv odgovor Ministarstva: Protest „Spasimo nauku!“ se nastavlja

Pokazujući svu svoju nestručnost i nebrigu za opstanak nauke u Srbiji, Ministarstvo je na sve minimalne i izvodljive zahteve naučne zajednice odgovorilo ismevanjem zdravog razuma i elementarne logike“, kaže se u saopštenju koje su u ime organizatora protesta potpisali .dr Đurđica Jovović i dr Milovan Suvakov, a koje prenosimo u celosti.

Naime, Ministarstvo im je uputilo odgovor obima četiri stranice teksta, koji ne sadrži konkretne i konstruktivne predloge mera na osnovu kojih je moguće spasiti nauku u Srbiji. Kako navode, odgovori Ministarstva na zahteve su bez neophodnih garancija, rokova i plana kojim bi se zahtevi ispunili.

Opširno opisivanje teškog trenutnog stanje i pukih želja Ministarstva ne smeju biti izgovori za nerešavanje problema“, kažu u saopštenju i objašnjavaju:

Odgovor Ministarstva na naš prvi i najvažniji zahtev, sadrži neverovatne predloge. Na naš zahtev - da se nivo ovogodišnjih osnovnih sredstava za rad podigne, po istraživaču, na 50 odsto vrednosti iz 2010. godine - Ministarstvo bi da reši isplatom duga iz 2012. godine i kreditom. "Ideja" da se već isplaćenim dugom iz 2012. godine formalno opravdaju osnovna sredstva za rad u tekućoj 2013. godini je neprihvatljiva i skandalozna.“

Takođe, smatraju i da je neozbiljno i neprihvatljivo što Ministarstvo pominje kredit, koji je već u dužem zastoju i čija realizacija je krajnje upitna, kao teoretsku mogućnosti za rešavanje problema.

Ministarstvo pritom u potpunosti ignoriše drugi deo našeg prvog zahteva - da se pri usvajanju budžeta za 2014. godinu obezbede sredstva kojima će nivo osnovnih sredstava za rad, po istraživaču, biti vraćen na isti nivo iz 2010. godine. O tom zahtevu Ministarstvo nije napisalo ni reč u svom odgovoru.“

Na drugi zahtev - da se povećaju ulaganja u nauku na 1 odsto bruto nacionalnog dohotka u 2015. godini, u skladu sa državnom Strategijom naučnog razvoja - Ministarstvo je odgovorilo da se "zalaže da procenat izdvajanja za nauku bude 0,8 odsto u 2015. godini".

Takvim odgovorom Ministarstvo je pokazalo da ne planira da se pridržava državne strategije. Jedino na naš treći zahtev - potpisivanje kolektivnog ugovora za zaposlene u nauci - Ministarstvo je dalo konkretan odgovor, ali opet bez navođenja roka u kome će taj problem biti rešen.“

Odgovarajući na četvrti zahtev - da se prestane sa neopravdanim kašnenjem isplata zarada i materijalnih troškova - Ministarstvo nije ponudilo nikakve garancije, pa ni izvinjenje za dosadašnja kašnjenja i dugove.

Na peti zahtev - da se donese zakon do kraja 2013. godine, kojim će se ustanoviti novi model finansiranja nauke, po uzoru na evropska rešenja - Ministarstvo je odgovorilo da bi donošenje takvog zahteva "moglo da bude do kraja 2014. godine".

Kako svi znamo da naredni projektni ciklus podrazumeva i konkursni period, jasno je da se ovaj posao mora i može završiti najkasnije do sredine 2014. godine“.

Na šesti i sedmi zahtev - ostavka ministra Žarka Obradovića i hitan sastanak sa predsednikom Vlade Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem - ostali su uskraćeni za odgovor.

Zbog svega navedenog, konstatujemo da naši zahtevi nisu ispunjeni. Zbog toga nastavljamo protest do ispunjenja svih zahteva. Pozivamo sve kolege, medije, građane i institucije da nas podrže u protestu.“

Sve aktivnosti, kao i najave o sledećim potezima protesta SPASIMO NAUKU! možete pratiti preko Fejsbuk stranice https://www.facebook.com/SpasimoNauku

Pogledajte još