Zmajeve dečje igre

Tradicionalna dečja manifestacija Zmajeve dečje igre počela je 2. juna u Sremskoj Kamenici na Zmajevom grobu gde će Radoslav Milenković govoriti Zmajevu čuvenu pesmu "Svetli grobovi", najavljeno je na juče održanoj konferenciji za novinare. 

Program je nastavljen u Zmajevoj Spomen-kući, a manifestaciju je otvorila Vesna Vidojević-Gajović koja je ovogodišnji laureat nagrade "Zmajev štap". Potom će biti uručene nagrade ovogodišnjim laureatima: Raši Popovu, Mirjani Bulatović i Vesni Roganović. 

Za to vreme će u Novom Sadu već početi programi otvaranjem izložbe slika "Maštoviti svet" u Galeriji Matice srpske u 11 sati, u istom prostoru gde će i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić u 17 sati pozdraviti sve učesnike Zmajevih igara.

- U Galeriji Matice srpske priredićemo i promociju knjige "Kralj špageta i kraljica vila" koju je priredila Anđela Đaneti i radi se o italijanskoj poeziji za decu. Knjiga je dvojezična i predstavlja pravu književnu radost za najmlađe. 

Ove godine smo organizovali i izložbu portreta karikatura pisaca Miroslava Nastasijevića povodom 70-godišnjice rođenja ovog poznatog stvaraoca za decu. 

Osmislili smo interesantno otvaranje u dvorištu Gradske biblioteke inspirisani upravo Nastasijevićevim stihovima "Uzmi veliki ekser", najavio je Dušan Pop Đurđev, direktor Zmajevih dečjih igrara, nekoliko događaja koji će obeležiti ovogodišnju manifestaciju. 

Po njegovim rečima, beogradski dečji hor "Kolibri" koji godinama nije nastupao na igrama nastupiće večeras na Velikoj bini na Trgu slobode u 21.00, a nakon njihovog koncerta biće priređen i tradicionalni vatromet.

Pored brojnih programa, Zmajeve igre organizuju i dvodnevno savetovanje o književnosti za decu "Dete i knjiga danas" u Matici srpskoj na kojem će se okupiti veliki broj stvaralaca i pedagoga koji će razmatrati problem čitanja kod današnje omladine.

Zmajeve dečje igre trajaće do nedelje uveče kada će na Trgu slobode nastupati "Belgrade Dixieland Orchestra" koji će svirati muziku iz čuvenih Diznijevih animiranih filmova, što će se uklopiti u atmosferu Novog Sada jer će tada već početi i festival "Cinema City".

Pogledajte još