Obnovljeni pregovori Severne i Južne Koreje

Oni se tada nisu saglasili oko pregovaračkog protokola.

Južnokorejska vlada se nalazi pod pritiskom vlasnika 123 manje kompanije koje imaju fabrike u industrijskom parku Kesong koji se nalazi na teritoriji Severne Koreje kod same granice sa južnim susedom.

"Mi ćemo se koncentrisati na dnevni red i pokušati da izgradimo poverenje i saradnju počev od malih pitanja. Daćemo sve od sebe da iz toga izgradimo veće poverenje i saradnju", izjavio je glavni južnokorejski izaslanik Suh Ho pre početka razgovora, preneo je Rojters.

Severna Koreja je zatvorila fabrike u aprilu i povukla svih 53.000 svojih radnika, istovremeno zabranivši južnokorejskim firmama da pređu granicu i transportuju sirovine u jeku tenzija između dve strane.

Pjongjang je saopštio da su južnokorejska vlada i mediji uvredili Severnu Koreju i njene dobre namere kada su rekli da je ona dozvolila da industrijski projekat nastavi sa radom samo zbog novca koji joj donosi.

Severna Koreja je Južnoj Koreji i SAD pretila nuklearnim i raketnim napadima nakon što su UN pooštrile sankcije toj zemlji zbog toga što je u februaru sprovela treću nuklearnu probu.

Međutim Pjongjang je ublažio tenzije kada je prošlog meseca pristao na dijalog koji treba da omogući nastavak pregovora o obustavljanju severnokorejskog nuklearnog programa posle šest godina. Ali plan o održavanju tog sastanka je propao zbog neslaganja o tome ko treba da predvodi delegacije.

Smatra se da bi ponovnim otvaranjem Kesonga bili ispunjeni politički interesi kapitalističke i demokratske Južne Koreje, koja je jedna od najbogatijih zemalja sveta i ekonomskih interesa izolovane Severne Koreje.

Stručnjaci kažu da Severna Koreja često naizmenično pribegava pretnjama vojnom akcijom i pregovorima u pokušaju da izvuče pomoć od Zapada, a njen dugoročni cilj je da je SAD diplomatski priznaju i da bude priznata kao nuklearna država.

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje obećala je da će uključiti Severnu Koreju u dijalog i preduzeti korake u cilju izgradnje poverenja i boljih odnosa, ali je istakla da neće popustiti pred nerazumnim zahtevima ili praviti ustupke da bi bio postignut površni napredak.

Njen prethodnik Li Mjung-bak prekinuo je unosnu humanitarnu pomoć koju su prethodni liberalni lideri čitavu deceniju slali Severnoj Koreji i tražio je nuklearno razoružavanje te zemlje, što je razgnevilo Pjongjang.

Severna Koreja je optužena za potapanje broda južnokorejske mornarice i bombaški napad na jedno ostrvo za vreme Lijevog mandata. U ta dva incidenta poginulo je oko 50 ljudi.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još