U Egiptu 30 mrtvih, nova islamistička grupa se naoružava

Do žestokih sukoba došlo je juče kada su Mursijeva Muslimanska braća pozvala ljude na proteste nazvane “petak odbijanja” širom Egipta i pokušali da se probiju do vojnog objekta u kome vojska drži Mursija.

Najteži sukobi bili su u mediteranskoj luci Aleksandriji, gde je poginilo 14, a ranjeno 200 ljudi. U centru Kaira pristalice i protivnici Mursija tukli su se do kasno u noć kamenicama, noževima, zapaljivim bombama i palicama sve dok ih vojska nije razdvojila oklopnim transporterima.

U centru Kaira je danas napeto već od ranog jutra. Morsijevi protivnici su proveli noć na trgu Tahrir, a civili su postavili kontrolne punktove.

Most koji vodi do Kairskog univerziteta, gde kampuju Morsijeve pristalice, prekriven je kamenicama i spaljenim gumama. U čitavoj prestonici noćas se čula puščana paljba.

Egipatski islamisti najavili su danas nove proteste na kojima će tražiti da vojska vrati na vlast prvog demokratski izabranog predsednika države.

"Ljudi će nastaviti civilizovane i mirne proteste u Kairu sve dok vojni puč ne bude poništen i legitimni predsednik vraćen na vlast" poručila je koalicija islamističkih organizacija jutros u saopštenju.

Nova islamistička grupa u Egiptu Ansar al-Šarija istovremeno je objavila svoje osnivanje ocenjujući da je vojska svrgavanjem Mursija objavila rat protiv islama, zapretivši nasiljem u svrhu primene islamskih zakona.

U saopštenju postavljenom na Internet forumu za militante sa egipatskog poluostrva Sinaj, grupa Ansar al-Šarija je objavila da će početi da prikuplja oružje i obučava svoje članove, preneo je Rojters.

Ta grupa je za dešavanja u Egiptu optužila sekulariste, pristalice bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka i egipatske hrišćane Kopte, snage državne bezbednosti i vojne komandante. Oni su takođe oštro osudili demokratiju i naveli da će se boriti za primenu šerijatskih zakona.

Pokret Tamarod, organizator masovnih protesta protiv Morsija koji su kulminirali njegovim svrgavanjem u sredu, apelovalo je na pristalice da sutra ponovo izađu na ulice.

U međuvremenu, policija je pritisnula islamiste i uhapsila Kairata Šatera koga mnogi smatraju najmoćnijom ličnošću koja stoji iza Morsija u pokretu Muslimanska braća.

Portparol generalnog sekretara UN Ban Ki-muna izjavio je da je Ban pozvao na mirno okončanje krize. “Nema mesta odmazdi ili isključivanju bilo koje velike stranke ili zajednice”, rekao je on.

Sukobe su osudile i SAD, apelujući na sve lidere, uključujući vojsku, da okončaju krvoproliće.

"Mi osuđujemo nasilje do koga je danas došlo u Egiptu i pozivamo sve egipatske lidere da osude upotrebu sile i spreče dalje sukobe među demonstrantima”, poručila je portparolka Stejt departmenta Dženifer Soki.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.