Kanabis u Francuskoj uskoro kao lek

Žan-Žak je već 30 godina HIV pozitivan, gubi na težini i ima jake bolove zbog nuspojava lekova koje uzima, dok mu lekari čak prepisuju dodatne lekove, ali on radije pribegava “travi” - jedini problem dosad je bilo to što je taj metod protivzakonit, prenosi AFP.

"Moj doktor i ja smatramo da je za mene manje štetno da pušim travu nego da pijem sve te lekove. Tačno je da me lekovi održavaju u životu, ali kao neku biljku, a ja to ne želim. Kanabis me ne sprečava da pišem knjigu niti da prihvatim posao kada mi ponude", kaže on.

Žan-Žak je jednom uhapšen zbog posedovanja trave, ali se nada da će uskoro moći legalno da koristi kanabis, pošto novi dekret francuske vlade dozvoljava prodaju lekova na bazi te biljke, što je ogroman korak napred za pobornike ovakvog lečenja.

Fabijen Lopez, predsednica udruženja “Aktivni principi”, kaže da je viđala ljude koji čak više nisu mogli da funkcionišu kako treba, ali kada bi konzumirali malo kanabisa, stanje im se normalizovalo - nisu im se tresle ruke, nisu imali grčeve, mogli su da govore, pošto su im se mišići opuštali i pritisak padao.

Neki lekari kažu da bi već sutra počeli da prepisuju kanabis kada bi to bilo dozvoljeno.

"Činjenica je da kanabis stimuliše glad, pospešuje apetit, posebno želju za slatkišima, te se u te svrhe i vratio u upotrebu", objašnjava doktor Betrand Lebo, uz napomenu da postoji mnogo supstanci koje suzbijaju glad, kao što su sve vrste amfetamina, ali da nema mnogo onih koje podstiču glad.

Neki pacijenti čak odlaze u inostranstvo da bi se snabdeli lekovima na bazi kanabisa
, a u Francuskoj su vlasti u proteklih 10 godina davale zeleno svetlo za upotrebu istih samo za par slučajeva.

"Analize prednosti i rizika upotrebe kanabisa pokazuju da su prednosti njegovog konzumiranja veoma male, dok su rizici prilično veliki, kao što su anksioznost, depresija, napadi šizofrenije ili pogoršavanje mentalne bolesti, pored sedativnih efekata"
, navodi profesor farmacije Žan Kostanten.

Lečenje kanabisom je, dakle, i dalje kontroverzno pitanje i Francuska ga neće tako brzo u potpunosti primeniti, a prvi proizvod na bazi ove trave koji će se naći u prodaji verovatno će biti sprej za obolele od multipleks skleroze, koji je već dostupan u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još