Sutra sastanak o rekonstrukciji

To je najavila Pres služba Vlade Srbije.

Sastanak počinje u 16 sati u vili Bokeljka.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić najavio je da će rekonstrukcija vlade biti završena do 27. jula i da će i fokusu biti ekonomija.

Vicepremijer Aleksandar Vucić procenio je danas da će rekonstrukcija vlade biti "težak proces", ali da je nesumnjiva želja da se pokaže narodu da su principi odgovornosti, sigurnosti i poštovanja njegove volje važniji od partijske pripadnosti i poslušnosti.

"To će biti rekonstrukcija politike, stvaranja delimično nove politike, a biće, naravno, i personalna, što je, za nijansu, manje važno", rekao je Vučić.

Medijima su, međutim, najinteresantnije bile upravo kadrovske promene, koje, prema najavama, slede na svim nivoima - od ministara, njihovih pomoćnika i državnih sekretara, do direktora u javnim preduzećima.

U očekivanju rekonstrukcije mediji su uglavnom nagađali koji bi ministri mogli biti zamenjeni, a pojedini predstavnici vlasti priželjkuju promenu i na samom čelu vlade, odnosno da aktuelnog premijera Dačića zameni prvi potpredsednik Vučić.

Dačić je, međutim, juče poručio da to nije moguće bez promene u vladajućoj koaliciji ili bez izbora.

A o eventualno novim koalicionim partnerima, poput DS i opcije Dušana Petrovića, pitan je Vučić koji je novinarima rekao da se ne bavi spekulacijama, ni novinskim naslovima, a posebno ne time da li neko hoće ili neće u koaliciju, a nije ni pitan da joj se pridruži.

List "Danas" piše da će Srpska napredna stranka predložiti koalicionim partnerima da se formira posebno ministarstvo za evropske integracije, a jedan od najboljih kandidata za to mesto je, kako se navodi, nekadašnja direktorka Kancelarije za evropske integracije Tanja Mišcević.

"Novosti" takođe pišu da bi u slučaju formiranja novog ministarstva za evropske integracije bilo ukinuto jedno vicepremijersko mesto, Suzane Grubješić, a da bi njeni Ujedinjeni regioni Srbije zauzvrat bili "namireni" mestom šefa pregovaračkog tima.

Dačić je novinarima u Palati Srbija juče rekao da ne treba očekivati da će u razgovorima o rekonstrukciji vlade biti nekakvih svađa koalicionih partnera, jer ishod tog procesa će, naprotiv, biti vetar u leđa da vlada radi bolje.

Dačić je rekao, da osim personalnih pitanja, rekonstrukcija vlade treba da utvrdi njenu buduću strategiju, poteze u ekonomiji i procesu evrointegracija.

Vučić je ranije najavio da očekuje temeljnu rekonstrukciju vlade.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da se oceni rad svakog u vlasti, da se vidi ko je u prolaznom vremenu imao dobre rezultate, a ko nije i ko pokreće stvari napred, a ko ne, kao i ko može bolje da radi na drugom mestu.

"Očekujem da se svi tako ponašaju, a da li će biti problema u strankama, pa naravno, i u mojoj i u strankama mojih kolega. To nije lako, ljudi nisu klikeri, ali princip odgovornosti je jako važan i kada ga jednom uspostavimo mnogo ćemo lakše ići napred", napomenuo je Vučić.

Funkcionerka URS-a i ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović rekla je da ne strahuje od rekonstrukcije vlade, jer na osnovu dosadašnjeg rada, ne sumnja da će i ovog puta biti pronađena najbolja rešenja.

Ministar pravde i državne uprave iz reda naprednjaka Nikola Selaković bi voleo da Vučić preuzme premijersku poziciju.

A kada je reč o radu njegovog ministarstva, Selaković kaže da je zadovoljan rezultatima, ali da uvek može više i bolje.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio da će rekonstrukcija biti završena do 27. jula.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još