Stigli delfini u Crnu Goru, pogledajte gde ih možete videti

Đurović, koji radi i na monitoringu morskih sisara u okviru Accombams konvencije o zaštiti delfina i kitova u Mediteranu i Crnom Moru, kaže za Radio Kotor da su stigli „dobri delfini“.

"Dobri delfin nije probirač kada je ishrana u pitanju. Oportunista je i hrani se svime što sredina može da ponudi u datom trenutku i u većoj koncentraciji. Jede od glavonožaca, malih pučinskih riba, puževa, drugih bentonskih organizama, kao što su školjke, pa do riba sa dna mora- oslića, barbuna...",
kazao je Đurović.

Zaštita delfina obaveza je države u skladu sa brojnim međunarodnim konvencijama koje ih tretiraju kao ugroženu vrstu.

O tome je za Radio Kotor govorila i Nikolina Rako iz Jadranskog centra za zaštitu delfina "Plavi svijet" - Mali Lošin, koja je u kotorskom Institutu boravila kao predavač na kursu za obuku budućih trenera monitoringa u okviru Accombams-a.

"Delfini su vrsta zaštićena brojnim konvencijama koje su potpisale, kako Hrvatska tako i Crna Gora, pa je sada potrebno omogućiti njihovo sprovođenje kroz nacionalne zakone", kazala je Rako.

Delfinima se na raduju baš svi, posebno ne ribari i školjkari, jer ove inteligentne životinje prate ljudske aktivnosti, pa su često u blizini mreža i uzgajališta mušulja i ostriga gde znaju napraviti i veću štetu.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još