Istraga:Vatikanska banka prala pare

Banka, čiji je zvanični naziv Institut za verske radove (IOR), nije dovoljno proveravala klijente i vlasnicima računa je bilo dozvoljeno da prebacuju velike sume novca u ime drugih lica.

"Postoji veliki rizik da način na koji posluje IOR, bez preciznog navođenja pravih klijenata, može biti upotrebljen kao paravan za prikrivanje nezakonitih transakcija", napisali su tužioci u dokumentu koji je objavio dnevnik "Korijere dela sera".

Oni, takođe, optužuju italijanske banke koje su prihvatile novac prebačen iz IOR zbog toga što nisu utvrdile poreklo novca koji je dalje prebačen u druge banke.

"IOR može lako postati kanal za pranje novca kriminalnog porekla", zaključili su tužioci.

Oni su kazali da nije tačna tvrdnja IOR da su svi vlasnici računa u toj banci pripadnici crkve ili sveštenici.

"Ima i privatnih pojedinaca koji mogu davati depozite i otvarati račune zbog toga što imaju posebne odnose sa Svetom stolicom", naveli su tužioci.

Predmet istrage bio je transfer od 23 miliona evra iz Vatikanske banke italijanskoj kreditnoj kompaniji "Kredito artiđano" u septembru 2010.

Tri miliona evra zatim su prebačena u "Banku del fućino", a 20 miliona u "JP Morgan" u Frankfurtu.

Transfer su odobrili tadašnji generalni direktor IOR Paolo Chiprijani i njegov zamenik Masimo Tuli, koji su podneli ostavku prošle nedelje.

Očekuje se da će tužioci podići optužnice protiv njih.

"Republika" piše da se njih dvojica optužuju za prebacivanje još desetak manjih suma u "JP Morgan".

Papa Franjo je formirao komisiju koja treba da sprovede istragu o poslovima banke i navodno planira veliku reorganizaciju institucije koju potresa skandal u okviru opsežnijih reformi vatikanske birokratije.

Vatikan reformiše svoje finansije kako bi mogao da bude uključen na "belu listu" država koje poštuju međunarodna pravila protiv pranja novca, navodi agencija Frans pres.

Italijanska policija je prošlog meseca uhapsila jednog visokog sveštenika zbog sumnje da je prao novac i počinio prevaru jer je planirao da prošvercuje milione evra u Italiju.

Tužilac odustao od istrage protiv šefa vatikanske banke

Italijansko tužilaštvo odustalo je od istrage protiv bivšeg predsednika Vatikanske banke Etore Đoti Tedeskina, pošto je završilo istragu o pranju novca, rekli su neimenovani pravosudni izvori.

Tužioci su optužili generalnog direktora banke Paola Chiprijanija i njegovog zamenika Masimo Tulija, koji su podneli ostavke ove nedelje, za "odobravanje ilegalnih finansijskih transakcija", rekao je Rojtersu izvor koji je zatražio da ne bude imenovan.

Vatikanska banka danas nije bila dostupna za komentar, a u prošlosti njen predstavnik je uglavnom odbijao da bilo šta kaže.

Sada je ostalo na sudiji da odluči da li će pokrenuti sudski postupak protiv Kaprianija i Tulija. Dvojica direktora su napustila banku u ponedljak, nakon hapšenja visokog sveštenika koji je optužen za planiranje šverca miliona evra u Italiju iz Švajcarske.

Đoti Tedeski je otpušten iz banke prošle godine. On je tvrdio da je oteran jer je želeo više transparentnosti, ali je bord direktora rekao da je on zanemario svoje dužnosti.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još