Guverner Istanbula: Okupljanja na Taksimu nezakonita

Upozorenje guvernera Huseina Avnija Mutlua došlo je nekoliko sati pre očekivanog prikupljanja demonstranata na Trgu Taksim, odakle planiraju da odu u obližnji Gezi park čija je rekonstrukcija izazvala nezadovoljstvo koje je u junu preraslo u anti-vladine proteste širom zemlje, podsetio je AP.

Skup poslužiti da se vlastima preda sudska odluka kojom su poništeni planovi rekonstrukcije parka, nakon čega će pokušati da razbiju policijski kordon.

Mutlu je kazao da protest nije odobren i upozorio je da će policija intervenisati. On je dodao da vlasti planiraju da ponovo otvore park sutra ili u ponedeljak.

Razlistali park Gezi, jedan od retkih zelenih prostora u centru Istanbula, postao je improvizovani kamp koji su okupirale hiljade ljudi, kako bi zaustavile njegovo rušenje i protestovali protiv plana države.

Bes se pretvorio u masovne demonstracije protiv Erdoganove vlasti u nekoliko turskih gradova. Prema podacima turske lekarske komore, četvoro ljudi je poginulo, a blizu 7.500 je povređeno u gušenju protesta.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još