Mrkić: Ne postoje prepreke da Srbija uđe u EU

On je naglasio i da se neće desiti da Kosovo bude primljeno u Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) dok joj Srbija bude predsedavala 2015. godine.

Ministar je naveo da pojedine prepreke za ulaz Srbije zavise od objektivnih okolnosti u i oko EU, ali da specifične prepreke za Srbiju ne vidi.

"Pokazali smo da sa svima želimo da imamo dobre odnose, ne samo u regionu. Takođe, smo sproveli ozbiljne reforme u Srbiji i u mnogim sektorima su napravljeni veliki pomaci“, naveo je Mrkić u intervjuu austrijskom dnevniku "Viner Cajtung“.

On je, takođe, izrazio očekivanje da će narednih godina to biti sve više priznato i nagrađeno, ali nije želeo da prognozira kada će Srbiji biti i omogućeno da pristupi EU.

"Ne radi se o brzini, već o tome da se ubrzaju kvalitativne reforme od kojih, takođe, naša zemlja profitira. Kada se sve to radi, onda se to i zapaža i sve dalje odluke se omogućavaju”, objasnio je ministar.

Kada je reč o preprekama u vezi sa implementacijom Briselskog sporazuma sa Kosovom Mrkić je rekao da one postoje i da će ih biti."Nije jednostavna stvar da se nešto sprovede u delo što pre par meseci, da ne kažem, pre godinu dve nije bilo gotovo ni zamislivo.

"To je sve dinamičan proces. I nekada je implementacija teža nego postizanje sporazuma o merama", rekao je ministar ocenjujući da je dobra volja prisutna sa obe strane.

"Došli smo do toga da razgovaramo o formama. Nećemo za svaki detalj odmah naći saglasnost, međutim, činimo napretke i približavamo se finalnoj saglasnosti o implementaciji. Kompletno sprovođenje Briselskog sporazuma vidim krajem godine“, istakao je šef srpske diplomatije.

On je podsetio da će se premijer Ivica Dačić sastati ponovo sa predsednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem 8. jula u Briselu.Na pitanje o tome da li bi moglo da se pregovara bez predstavnika EU, Mrkić je rekao da je to moguće, ali i da je visoka predstavnice Ketrin Ešton veoma pomogla dosadašnjem procesu i njegovom početku.

"Međutim, vremenom ona neće biti više potrebna u toj meri, kao što je bilo na početku“, smatra Mrkić dodavši da je pre nekoliko dana imao prilike da razgovara sa ministrom spoljnih poslova Kosova Enverom Hodžajem bez posrednika.Mrkić je rekao da Beograd želi da se Briselski sporazum brzo implementira, jer postoji svest o političkoj suštini ovog procesa.

"Na drugoj strani srpska zajednica na Kosovu je u proteklih 14 godina bila primorana da vodi veoma specifičan i neobičan život. Dakle, ona mora da se prilagodi. Ne može se otići tamo i ti ljudi pokrenuti da od danas do sutra razmišljaju drugačije samo tako, jer im neko naredi. Potrebno je vreme. Mora se biti veoma pažljiv i obazriv u promociji ideja i filozofije suštine sporazuma", ukazao je Mirkić.

"Srbi na Kosovu moraju svim srcem da prihvate da su oni ti koji to moraju da sprovedu. Mi Srbi iz Beograda nemamo policijske jedinice na Kosovu i nemoguće je da im nešto diktiramo. Moramo da se oslonimo na našu braću i sestre na Kosovu i oni moraju da ozbiljno shvate novi sporazum“, istakao je ministar.

Mrkić je ocenio da Srbi i Albanci nisu još jedni drugima oprostili događaje iz prošlosti, ali da su na putu ka tome

."To zavisi od spremnosti i stvarne volje svih strana, ali prvenstveno većinskog stanovništva na Kosovu. Oni moraju da dokažu svoju dobru volju i pokažu znak poverenja. Kratkoročno i dugoročno će biti najvažnije da obe strane ostvare atmosferu koja je decenijama vladala između srpske i albanske nacije. Oni će ponovo uspostaviti izgubljeno poverenje i ranije prijateljstvo", smatra Mrkić.

On dodaje da su paralelno sa implementacijom Briselskog sporazuma, takođe, dobrodošli i neki gestovi."Računam da će albanska strana biti kreativnija po tom pitanju nego mi, jer su Srbi koji žive na Kosovu manjina“, istakao je šef srpske diplomatije.Na pitanje o tome da li će Kosovo pristupiti Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za vreme dok Srbija bude predsedavala 2015. godine, Mrkić je rekao da se to neće desiti.

"To jednostavno ne dolazi u obzir. I to znaju sve zemlje članice EU”, istako je Mrkić dodavši da sve što Srbija čini po pitanju Kosova ne znači da će priznati njegovu nezavisnost.“To je jednostavno protiv principa našeg Ustava”, poručio je Mrkić.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još