Festival monodrame i pantomime: Zlatna kolajna za Martu Bereš

Pobednik 38. Festivala monodrame i pantomime je Marta Bereš, koja je dobitnica nagrade Zlatna kolajna "Maja Dimitrijević" za izvođenje monodrame "One girl show".

Odluka je doneta kasno sinoć na svečanom zatvaranju festivala koji je održan od 3. do 5. jula u Zemunu. Žirijem je predsedavala dramska umetnica Vladica Milosavljević, a u njegovom sastavu bili su i reditelj Ana Grigorović i dramski umetnik Marko Stojanović.

Žiri je odlučio da Berešova dobije Zlatnu kolajnu za monodramu u kojoj "baveći se položajem žene i glumice u društvu, osvaja hrabrošću, toplinom i šarmantnom improvizacijom".

Isti žiri je doneo odluku da se nagrada za najbolju predstavu u kategoriji pantomime, dodeli predstavi "Crno-belo", u izvođenju Ofera Bluma čiji "čist izraz i scenska iskrenost bude u gledaocima duboku ljudsku čednost i veru da scena zavisi samo od glumca i njegove duše."

Žiri publike 38. Festivala monodrame i pantomime dodelio je nagradu publike na 38. Festivalu monodrame i pantoimime predstavi "Strah od ljubavi", u izvođenju Sonje Jauković.

Na predlog književnika, Ratomira Raleta Damjanovića i grupe umetnika, Savet Festivala monodrame i pantomime uveo je nagradu koja nosi ime izuzetnog glumca Miodraga Andrića i njegove najpoznatije monodramske uloge Ljuba Moljac.

Nagrada se dodeljuje najboljem izvođaču Stend ap komedije, novog oblika monodramske umetnosti.

Žiri za dodelu nagrade Miodrag Andrić - Ljuba Moljac, čine umetnici Stend ap komedije koji nastupaju na Festivalu, oni su doneli odluku da se nagrada dodeli Srđanu Jovanoviću.

Specijalnu nagradu za inventivnost koju dodeljuje Katedra za kreativnu industriju, Fakulteta za inženjerski menadžment dobila je monodrama "One girl show" u izvođenju Bereš.

Izvor: RTS

Pogledajte još