Kanada: 80 ljudi nestalo u eksploziji vagona-cisterne

Jedan vatrogasac koji se vraćao sa mesta eksplozije, u kojoj je uništeno na desetine kuća, rekao je da je najmanje jedna osoba poginula.

"U baru je bilo najmanje 50 ljudi. Sve je uništeno", rekao je neimenovani vatrogosac.

Kanadska policija je potvrdila da je jedna osoba poginula u toj nesreći, ali da će broj žrtava sigurno biti veći.

"Već smo potvrdili da je jedna osoba stradala, ali očekujemo da će ih biti još", izjavio je portparol policije Gi Lapoant.

Potpredsednik kompanije "Mejn end Atlantik rejlvej" iz Montreala Džozef Mekgonigl, rekao je ranije da je teretni voz koji je izleteo iz šina bio parkiran i da se mašinovođa nije nalazio u njemu, kada se "voz nekako oslobodio".

"Nismo sigurni šta se dogodilo, ali mašinovođa je uradio sve po propisima. Parkirao je voz i izašao da se odmori", rekao je Mekgonigl.

Nekoliko vagona-cisterni u kojima se nalazila nafta je eksplodiralo. U požaru koji je potom izbio u centru Lak-Megantika, 250 kilometara istočno od Montreala, uništeno je 30 zgrada i evakuisano je 1.000 ljudi.

Gradonačelnica Lak-Megantika Kolet Roj-Laroš je izjavila da ne zna kako će stanovnici ovog gradića prevazići nesreću u kojoj je gotovo unšten celokupan centar grada.

Kanadska televizija CBS je izvestila da su četiri vagona-cisterne eksplodirale oko 1 sat iza ponoći po lokalnom vremenu, kada je voz koji je imao 73 vagona izleteo iz šina, ali da vatrogasci saopštavaju da postoji rizik da bi još izvestan broj vagona-cisterni mogao da eksplodira.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još