Grubješić: Pregovarač mora da se bori za Srbiju

Kako kaže potpredsednica vlade za evropske integracije, pregovarač bi trebalo da se bori za naše interese, a ne za ostavljanje dobrog utiska na Evropsku komisiju.

Odluka o tome ko će predvoditi centralni pregovarački tim Srbije još nije doneta, iako se pominju neka imena, rekla je ona u intervjuu novosadskom "Dnevniku", sugerišući da bi taj posao trebalo da obavlja “neko ko dobro poznaje našu i briselsku administraciju ali i neko ko će se u pregovorima boriti i izboriti za interese Srbije a ne za ostavljanje dobrog utiska na Evropsku komisiju, jer od toga Srbija nema koristi”.

Suzana Grubješić je istakla da našoj zemlji predstoje pregovori u izuzetno osetljivim oblastima, poput poljoprivrede ili ekologije i ocenila da iskustva drugih zemalja pokazuju “ko je tu dobro ispregovarao, a ko nije”.

Napominjući da je osnovna struktura za pregovore sa EU uspostavljena odmah po formiranju ove republičke vlade, ona je podsetila da je formirano Nacionalno koordinaciono telo na čelu sa premijerom, koje čini 12 ministara.

Postoje i stručna grupa koju predvodi direktor Kancelarije za evropske integracije a čine je državni sekretari, kao i 35 podgrupa za sva poglavlja o kojima će se pregovarati, a koje će biti transformisane u prgovaračke timove, precizirala je potpredsednica Vlade Srbije.

Do otvaranja pregovora EU sa Srbijom trebalo bi dovršiti tehničke pripreme, formirati državnu delegaciju, centralni pregovarački tim i glavnog pregovarača, ispuniti planirane obaveze iz Nacionalnog programa usvajanja evropskih propisa i nastaviti sprovođenje započetih reformi, precizirala je Grubješićeva.

Ali, kako je naglasila, "važnije od svega je borba za uređenu, pristojnu, normalnu, evropsku Srbiju, koja se sigurno ne završava u januaru, formalnim otvaranjem pregovora o pristupanju".

(Izvor: B92 )

Pogledajte još