Nenadić: Učinjeni su evidentni pomaci u borbi protiv korupcije

Za nepunih godinu dana od formiranja Vlade Srbije učinjeni su evidentni pomaci u borbi protiv korupcije koji taj proces čine nepovratnim, međutim još nije uspostavljen sistem u kojem će ta borba biti potpuno vođena na efikasan način nezavisno od ičije političke volje, ocenio je Nenadić.

Nenadić je, u intervjuu Tanjugu, konstatovao da je Srpska napredna stranka, zbog neupletenosti u korupcionaške afere, prirodan predvodnik u procesu izgradnje sistema za borbu protiv korupcije, međutim mora se dosledno insistirati da taj sistem bude lišen političkih uticaja.

"Kada govorimo o neselektivnosti borbe protiv korupcije, imamo vladu koja je sastavljena od nekoliko stranaka i tu je pozicija najveće stranke i najlagodnija, jer već jako dugo nisu bili na vlasti pa samim tim njihovi kadrovi nisu bili u prilici da budu korumpirani sve i da su hteli. Oni su na prirodan način predodređeni da uzimaju borbu protiv korupcije kao svoj prioritet jer tu svakako ima dosta materijala i protiv onih kojih su bili na vlasti donedavno i protiv koalicionih partnera", rekao je Nenadić.

Sama vlada, međutim, prema njegovim rečima, ne bi smela da utiče na odluke o tome ko će i kada biti krivično gonjen jer nema efikasne borbe protiv korupcije bez načela da tužilaštvo samostalno odlučuje koje će predmete pokretati.

"Nije dobro da tužioci i policajci čekaju signal od bilo koga izvan svoje hijerarhije da pokrenu istragu ili hapse. Ma koliko je bolje da se slučajevi otvaraju zbog političkog uticaja nego da se ne otvaraju zbog političkog uticaja, dugoročno gledano za Srbiju je važno je da stvorimo državu u kojoj ni od čije političke volje neće zavisti hoće li se poštovati zakoni i da li će državni organi raditi svoj posao",
kazao je Nenadić.

Osvrćući se na činjenicu da u nizu antikorupcijskih postupaka koji su rezultirali i hapšenjima u proteklih godinu dana nije bilo pravosnažnih presuda, Nenadić je rekao da to samo po sebi ne treba da zabrinjava i da će kriterijum broja presuda moći da se uzima u obzir tek pri oceni dvogodišnjeg rada vlade.

"Osnovno pitanje u tim postupcima je da li postoje elementi za krivično gonjenje i kakav je kvalitet optužnica. To će se pokazati prilikom sudske kontrole, a videli smo da neke od njih nisu baš dobro prošle u dosadašnjem toku sudskih procesa. Najvažnije je da ne dođemo u situaciju da zbog loših optužnica ili neosnovanog određivanja pritvora dođemo na kraju u situaciju da plaćamo odštetu onima koji su uhapšeni zbog sumnje da su vršili krivična dela"
, upozorio je Nenadić.

Prema njegovoj oceni, započeti ciklus borbe protiv korupcije se toliko zahuktao da je postao nepovratan, i vlast sada, čak i da to poželi, stvari ne može da vrati unazad a da ne izgubi znatan deo podrške u javnosti.

Nenadić je primetio da se kroz doturanje informacija medijima stvara nekakva podloga koja možda prethodi budućim akcijama policije, čime se stvara i utisak da u borbi protiv korupcije neće biti zaštićenih, te da svako, makar bio i koalicioni partner, može doći pod udar istraga.

"Ako imamo takvu situaciju, ostaje samo pitanje vremena kada će neka istraga biti pokrenuta, jer prevelik rizik za vlast je da se slučajevi koji su tako nagovešteni uopšte ne ispitaju. Nalazimo se u situaciji gde bi vlastima jako teško bilo da naprave korak unazad i kažu da neće ispitivati nešto što je već otvoreno kao tema", objasnio je Nenadić.

Takođe, kako je primetio, na drugim poljima, kao što su povećanje standarda ili zaposlenosti, vladi neće biti lako da postigne efektne rezultate kakve može da postigne na polju borbe protiv korupcije, tako da je nastavak tog procesa u najvišem političkom interesu sadašnje vlasti.

Nenadić, međutim, nije sasvim zadovoljan stvaranjem sistema borbe protiv korupcije i ističe da je sam koalicioni sporazum u toj tački imao brojne nejasnoće i manjkavosti, što do danas nije ispravljeno, kao i da je usvojena Strategija borbe protiv korupcije, a da nisu zadovoljene brojne sigestije stručne javnosti koje bi bez sumnje doprinele efikasnosti tog sistema.

Takođe, kako je primetio, stranke su ostale manje-više nedotaknute borbom protiv korupcije, jer do danas nije završena kontrola finansijskih izveštaja iz prethodne izborne kampanje, niti je, uprkos već uočenim nepravilnostima, izrečena ijedna presuda.

Nenadić zato upozorava da bi sa stanovišta primene antikorupcijskih zakona bilo pogubno da sledeći izbori budu raspisani pre nego što u potpunosti bude završena kontrola finansijskih izveštaja sa prethodnih izbora.

"Put za pročišćenje tog aspekta naše političke scene i institucija je da se utvrdi istina o izvorima finansiranja i poštovanju zakona i kada prođemo kroz taj krug i kada u Srbiji posle više od dve decenije višetranačja budu izrečene prve sankcije zbog neregularnog finansiranja stranaka, tek onda ćemo moći da govorimo o tome da li će sledeći izbori u tom smislu biti čistiji", zaključio je Nenadić.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još