Indonezija: Proveli tri dana na drvetu bežeći od tigrova

Šestoro muškaraca ušlo je u četvrtak u nacionalni park Mont Leuser, na severu ostrva Sumatre, tragajući za retkim drvetom koje služi za kađenje, kazao je lokalni šef policije Diki Sondani, dodajući da su u potrazi za ovom dragocenom biljkom zašli duboko u park gde živi veliki broj tigrova i slonova.

Postavili su nekoliko zamki za antilope i jelene radi hrane, ali je u jednu od njih slučajno upalo mladunče tigra.

Razbešnjeni, tigrovi su ih napali i ubili jednog od njih, 28-godišnjeg muškarca po imenu Dejvid, dok su ostala petorica našla utočište u krošnji obližnjeg drveta.

U pomoć su im prvo pristigli ljudi iz njihovog sela, ali su se brzo razbežali kada su ugledali tigrove. Tridesetočlana spasilačka ekipa stigla je juče, ali će joj, prema rečima šefa policije, biti potrebno još dva do tri dana da spasi nesretne muškarce.

"Četiri tigra ih još uvek opkoljavaju. Ukoliko tigrovi ostanu ispod drveta, možda ćemo morati da ih ubijemo ili uspavamo kako bismo spasli to petoro ljudi", objasnio je Sondani.

Nacionalni park Leuser, u kojem pored tigrova i slonova živi i oko 5.800 od preostalih 6.600 ugroženih sumatranskih orangutana, konstantno je pod pretnjom zbog komercijalne seče i prenamene šuma u plantaže palminog ulja.

Sumatranski tigrovi su najmanji tigrovi na svetu. Procenjuje se da ih danas svega 400 do 500 živi u divljini.

Izvor: blic

Pogledajte još