Zajača: Deca pregledana zbog olova

Rezultati će biti poznati krajem sledeće nedelje.

"Završili smo ispitivanje, a u akciji otvorenog tipa provera je sprovedena kod 130 dece iz Zajače, Gornje Borine i Paskovca, kao i kod 16 odraslih osoba", rekao je Tanjugu direktor Instituta za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović" iz Beograda Aleksandar Milovanović.

On je podsetio da je ispitivanje počelo jutros u 10 sati, a da je tom prilikom bilo angažovano četiri lekara, tri medicinske sestre i dva laboranata.

Podsećajući da će rezultati biti poznati krajem sledeće sedmice, Milovanović je istakao da se ispitivanje nivoa olova u krvi kod dece vršilo uz saglasnost roditelja

Ministarstvo zdravlja saopštilo je ranije da će predstavnici Instituta i Doma zdravlja iz Loznice obaviti pregled dece, a da će uzorci biti analizirani u beogradskim Institutu za medicinu rada, gde se pregledaju i leče odrasle osobe obolele od profesionalnih bolesti, uključujući i akutno i hronično trovanje olovom.

Zaštitnik građana Saša Janković upozorio je ranije da su analize pokazale da je čak kod 82 odsto, od 100 ispitanih mališana, povećan nivo olova u krvi, zbog zagadenja životne sredine usled rada topionice olova.

Janković je preporučio Ministarstvu zdravlja da bez odlaganja, uz saglasnost roditelja, sprovede novo ispitivanje nivoa olova u krvi dece i preduzme preventivne i interventne mere, u skladu sa rezultatima.

Izvor: b92

Pogledajte još