Potpuna podrška Srbiji

BEOGRAD, 3. juna 2009. (Beta) - Ambasador SAD Kameron Manter izjavio je u sredu da SAD u potpunosti podržavaju Srbiju u evropskim integracijama, iako je Vlada Srbije odlučna da ne prizna Kosovo.

Manter je, gostujući na televiziji B92, izjavio da je vlada SAD procenila da Srbija sarađuje sa Haškim tribunalom i da je taj stav prenela svojim holandskim kolegama. "Mi verujemo da je budućnost ove zemlje da bude uključena u evropske institucije, za to su građani ovde glasali prošle godine i mi mislimo da je to mudar izbor", rekao je Manter.

"Prvi korak je, naravno, Evropska unija i odluka EU kako i kada će se to učlanjenje desiti, ali mi mislimo da je jako važno za naše strateške odnose da se to desi", kazao je on. Prema njegovim rečima, SAD ne zahtevaju da Srbija prizna Kosovo. "To pitanje je nešto o čemu smo se složili da se ne slažemo, ali to ne stoji na putu našim uverenjima da se Srbija mora integrisati u institucije EU, ne zato što neko naređuje Srbiji da to treba da uradi, već zato što srpski narod to želi", naveo je Manter.

Pogledajte još