Salo na stomaku čuva kosti žena

Istovremeno, veći stomak a jače kosti ne važe za muškarce. Do ovog zaključka stručnjaci su došli posle petogodišnjeg istraživanja kojim je obuhvaćeno više od hiljadu debeljuškastih muškaraca i žena starijih od 50 godina. Praćenje njihovog ponašanja pokazalo je da su žene ravnomerno ugojene i sa najviše kilograma, imale najmanju šansu da dožive prelom.

Za ovakvo otkriće postoji dvostruko objašnjenje.

Po jednom tumačenju, razlog za ovako snažne kosti krije se u tome što one jačaju nošenjem masivnijeg tela u dužem vremenskom periodu.

Po drugom, mnogo prihvatljivijem je, da žene koje talože salo oko struka imaju viši nivo estrogena, hormona koji utiče na kvalitet kostiju. Ovakvo tumačenje ujedno daje i odgovor zašto je na svetu sve više gojaznih ljudi, a sve manje preloma.

Međutim, bez obzira na prednost žena sa suvišnim salom u predelu struka, koje na taj način čuvaju svoje kosti, istovremeno treba da znaju da suvišni kilogrami ni u kom slučaju nisu dobri za opšte zdravlje, poručuju istraživači.

Takođe, ističu i da najveću korist u smislu očuvanja kostiju imaju žene sa viškom kilograma, ali koje nisu gojazne. Inače se smatra da je nekoliko kilograma više dobro za zdravlje.

Zanimljivo je i saznanje nakon obavljenih istraživanja koja pokazuju da osobe normalne telesne težine, koje se smatraju najzdravijima, umiru pre svojih vršnjaka sa nekoliko kiolograma viška.

Izvor: B92

Pogledajte još