Pad aviona u San Francisku: Tinejdžerka preživela, pregazili je spasioci?

Šesnaestogodišnja devojka je pronađena pored tobogana za evakuaciju pored levog krila leta 214 “Ejžijana erlansa”. Obe u sedele u zadnjem delu letelice i prve su žrtve u udesu nekog “boinga 777”, prenosi "Blic".

"Sudeći prema povredama koje smo konstatovali, moguće je da je devojku u opštem haosu pregazilo jedno od naših vozila, ili neko drugo vozilo koje je stiglo na mesto udesa. Njene povrede odgovaraju povredama koje nastaju prilikom gaženja nekog vozila preko tela. To je trenutno predmet naše istrage", rekla je Džoan Hejis-Vajt, šefica vatrogasne službe San Franciska.

Šestoro u kritičnom stanju
Od više od 300 putnika i članova posade, u bolnici se i dalje nalazi njih 19, od kojih je šestoro u kritičnom stanju. Dve osobe su paralizovane zbog povreda kičme, navode televizije u SAD.

Ona je dodala da će istražitelji pregledati video-snimke sa sigurnosne kamere na aerodromu.

"Na telu nema tragova većih opekotina, ali znaćemo šta se desilo tek posle obdukcije i o tome prvo moramo da obavestimo roditelje, pa tek onda medije", izjavio je patolog dr Robert Fukro.

Druga devojka je poginula od povreda zadobijenih kada je prilikom udara aviona u pistu bila katapultirana uvis.

Poginule devojke Je Meng Juan i Vang Lin Džija putovale su iz Kine u SAD, u letnji kamp Univerziteta Stanford, a zatim u Hrišćansku školu u Dolini San Fernando.

Uzrok nesreće još se ispituje. Snimak iz kokpita “boinga 777” “Ejžiana erlajnsa” pokazuje da su piloti u poslednjem trenutku pokušali da podignu avion i odustanu od sletanja, ali je već bilo kasno.

Kako prenose američki mediji, piloti su jednu i po sekundu pre udara u pistu javili kontroli leta da odustaju od sletanja, i da će podići avion i napraviti polukružni manevar, nakon čega bi ponovo pokušali da slete.

Da nešto nije u redu, kapetan južnokorejskog aviona shvatio je sedam sekundi pred sletanje, kada je dodao brzinu na letelici u pokušaju da je podigne.

Prema navodima Rojtersa, Li Kang Kuku, pilotu koji je upravljao letelicom u trenutku sletanja, ovo je bio prvi let kojim je upravljao kao prvi pilot na “boingu 777”, iako je već sa drugim avionima sletao na aerodrom u San Francisku.

Generalni direktor “Ejžiana erljansa” Jun Jung Do rekao je da prema njegovim informacijama kvar na motoru nije uzrok pada.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.