Dosije iks

Dukovni je igrao Foksa Moldera, a Andersonova Dejnu Skali, dva agenta FBI-ja sa zadatkom da istražuju paranormalne fenomene. Sa zapletima kao što su teorije zavere o vanzemaljcima i vladina zataškavanja, serija je oponašala elemente epizoda iz nekih ranijih serija kao što su Zona sumraka i kultna serija Tvin Piks, u kojoj se Dukovni pojavio kao agent-travestit koji radi za „Narkotike“. Serija je brzo postala popularna među američkim gledaocima.

Fraze kao što su „Ne veruj nikome“, „Istina je negde tamo“ i „Želim da verujem“ samo su neke od kultnih iz ove serije. čime je stekla mnoštvo obožavalaca. Obožavaoci obično dele Dosije iks priče na mitološke epizode, koje se bave dugotrajnom pričom nadoilazeće invazije vanzemaljaca, i na epizode „čudovišta nedelje“, koje se bave čudnim stvorenjima i situacijama vezanim za paranormalno. Nekoliko epizoda su takođe istraživale vezu između Moldera i Skali.

Dosije iks je inspirisao mnoge kasnije TV serije, uključujući Strange World, Burning Zone, Special Unit 2, Mysterious Ways, Carnivàle, Dark Skies i The 4400, od kojih ni jedna nije doživela popularnost Dosijea iks.

Fraza "The Truth is Out There" (Istina je negde tamo) se obično prikazuje na ekranu na kraju svake najavne špice, a pojavljivale su se i druge fraze.

Ne veruj nikome - "The Erlenmeyer Flask"
Poriči sve - "Ascension"
Sve umire - "Herrenvolk"
Ipak se kreće - "Terma" ("Ipak se okreće“ na italijanskom)
Sve laži vode do istine - "Redux"
Opiri se ili služi - "The Red and the Black"
Kraj - "The End"
Veruj da bi razumeo - "Closure"
Ništa važno nije se danas desilo - "Nothing Important Happened Today II"
Želim da verujem

Posebno zanimljiva stavka u seriji je seksualna tenzija između Moldera i Skali.

Američki TV Guide označio je Dosije iks kao jednu od najvećih televizijskih serija svih vremena, te kao drugu kultnu seriju svih vremena, posle Zvezdanih staza.

Pogledajte još