Kako do unapređenja!? Evo šta savetuju šefovi...

Evo nekoliko konkretnih akcija koje su predložili šefovi širom sveta ako želite unapređenje...

Recite da nisam u pravu

Volimo kada nam se zaposleni suprotstavi stavovima i primerima. Ne radi se ovde o raspravi, već o iznošenju mišljenja koje je zasnovano na činjenicama.

Prvo nam dajte lošu vest

Nemojte nam reći koliko ste fantastični, već nam recite koji problem postoji i šta ćete uraditi da ga rešite.

Bez drame, molimo

Ne zanima nas ako ne možete da sarađujete sa kolegom, ako vam ide na živce i ne zanima nas što su nam stigli žuti kancelarijski blokovi za beleške, a ne plavi. Donosite li dramu, niste za sledeći stepenik u karijeri.

Osmeh

Ne treba svojim osmehom da konkurišete za reklamu za pastu za zube, ali treba da svom nadređenom pokažete da volite svoj posao. Ma koliko blizu bili rokovi, ma koliko stresan bio rad na projektu, vaš osmeh je ulaznica u prijatnu radnu atmosferu, a i pravi je primer kolegama.

Hvatajte beleške

Nema gore nego kad zaposlenima ponavljamo stvari iznova i iznova. Ne oslanjajte se na memoriju, već na svoje beleške.

Ne preskačite poslovne zabave

Propuštanjem okupljanja znači da propuštate i da se informišete o dešavanjima unutar firme (na primer, ko planira da da otkaz).

Ne očekujte da budete nagrađeni

Samopouzdanje je jedna stvar, a sasvim druga je arogancija. Ne šetajte unaokolo sa stavom da zaslužujete nagradu za vaš rad. Pustite da vaša dela govore za vas. Ako mislite da šef ne vidi vaša dostignuća, zakažite sa njim sastanak i pričajte na čemu ste sve radili i tražite povratnu informaciju.

Pitajte da li možete da pomognete

Nemojte se motati po firmi i čekati da vam se kaže šta treba da se uradi. Pitajte da li možete da uradite nešto kako biste pomogli. Inicijativa se veoma ceni i treba vam ako želite unapređenje.

Imajte rešenje

Nikada ne iznosite problem, a da pri tom nemate rešenje. Jedan od nadređenih je čak istakao da voli da daje savete kada zaposleni pitaju, ali unapređuju se ljudi koji misle svojom glavom.

Znate svoj posao, radite ga

Volimo kada zaposleni znaju šta im je posao i to i rade. Ne treba im reći dva puta. Pave osobe za unapređenje su one koje same svoje obaveze organizuju. "Moram da završim tekst za vas i za g-dina X. Ne mogu stići da danas uradim obe stvari. Mislim da je tekst za vas prioritet. Da li se slažete?" – ovo je pravi primer zaposlenog koji je sam sebi odličan menadžer, a sve su šanse da će biti i drugima jednog dana.

Izvor: B92

Pogledajte još