Počeo sastanak Ešton-Dačić-Tači

Pre trilateralnog susreta, Eštonova je imala odvojene susrete sa Dačićem i Tačijem. Dačić i Tači treba da naprave plan kako će primeniti ono što su dogovorili u Briselu, rekla je predstavnica za štampu Ketrin Ešton Maja Kocijančič.

“Više pitanja je naslovljeno u tom planu, rokovi su konkretni, oni će pogledati kakav je napredak, koji su sledeći koraci i još neka otvorena pitanja”, objasnila je Kocijančičeva.

Otvoreno pitanje za Srbiju je zakon o amnestiji koji kosovska skupština nije usvojila.

“To je jedan od preduslova, koliko ja razumem rad na tome se nastavlja”, rekla je Maja Kocijančič.

Izvori u Evropskoj komisiji ocenili su da će "taj važan zakon" svakako biti usvojen.

Premijer Dačić nije davao izjave uoči sastanka, doj je Kosovski premijer Hašim Tači izjavio uoči nove runde djaloga da se nada da će biti postignut dogovoro struji i telekomunikacijama.

"Nadam se dogovoru, jer postoji dobra volja”, rekao je Tači novinarima na ulazu u zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Tači je izjavio i da primena briselskog sporazuma koji je 19. aprila sklopio sa Dačićem teče dobro i po planu.

Upitan da prokomentariše to što je skupština Kosova prošle nedelje odbacila predlog zakona o amnestiji, Tači je rekao da je ta stvar u proceduri.

“To pitanje je u proceduri u zakonodavnim organima u Prištini, kod predsedavajućeg parlametu i u nadležnim odborima, i naći će se na prvom sledećem zasedanju skupštine, u četvrtak”, najavio je Tači.

Razgovore u briselu posmatra I američki diplomata zadužen za Zapadni Balkan Filip Riker koji kaže da je neophodno da kosovska skupština što pre usvoji Zakon o amnestiji, kao i da su lokalni izbori na jesen od ključne važnosti za primenu briselskog sporazuma.

Visoka predstavnica EU posetiće u utorak Beograd, gde će sa najvišim srpskim zvaničnicima razmotriti sporazume postignute u dijalogu o normalizaciji odnosa, kao i o napretku u evrointegracijama Srbije.

U sredu će Eštonova ići na Kosovo, gde će razgovarati s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i predsednicom Atifetom Jahjagom.

Dažer: Nadam se napretku

Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Vensan Dežer izrazio je nadu da će na današnjem sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija biti postignut napredak u vezi s primenom briselskog sporazuma i pronalaženju rešenja preostalih otvorenih pitanja.

Dežer je u izjavi Tanjugu rekao da se među nerešenim pitanjima nalazi i zakon o amnestiji koji, prema sporazumu iz Brisela, treba da usvoji kosovska skupština.

Komentarišući da li će zakonom biti obuhvaćene i osobe osumnjičene da su učestvovale u napadima na međunarodne snage, Dežer je rekao da: "To nije tako".

"Ako je bilo napada na međunarodne zvaničnike, onda oni koji su odgovorni moraju biti krivično procesuirani i moraju da odgovaraju za to", naveo je Dežer.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno da se pronađe rešenje za sva pitanja "koja su na dnevnom redu" u dijalogu.

"Bitno je da se ostvari napredak i nastavi dijalog u pogledu preostalih otvorenih pitanja", smatra ambasador EU u Beogradu.

Dežer je napomenuo da su među pitanjima "koja čekaju rešenje" i ona koja se tiču energetike i telekomunikacija.

"Videćemo da li - posle veoma intenzivnih pregovora na tehničkom i ministarskom nivou, premijeri mogu ova pitanja da reše", naveo je on i dodao da "znamo da nije lako, jer je reč o složenim pitanjima".

"Bitno je da se postigne napredak i da vidimo da se primenjuje sporazum od 19. aprila i rešavaju otvorena pitanja u cilju dobrobiti građana Srbije i Kosova", rekao je Dežer.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još