Srbija treća u regionu po kvalitetu usluga

Kvalitet usluge u Bosni i Hercegovini i ove godine je najlošiji iako je zabeležen blagi rast u odnosu na 2012. za 1,62 odsto.

Agencija Global Market Solutions je od 17 do 22. maja 2013, u saradnji s agencijama iz regiona, peti put zaredom, sprovela istraživanje osnovnih elemenata kvalitete usluge kako bi pronašla najbolje

U Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, tajni kupci posetili su 800 različitih objekata - autosalona, turističko-ugostiteljskih objekata, banaka, maloprodaje, prodajnih mesta telekomunikacijskih preduzeća, benzinskih pumpi, supermarketa i uslužnih objekata.

Obraćali su pažnju na pet osnovnih elemenata dobre usluge: pozdrav, želja kupaca, predstavljanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda, zahvalnost na poseti.

Svi su dobri u poznavanju proizvoda, nakon toga u pozdravu iako još postoje kupci kojima zaposleni ne upute pozdrav dok je najlošija kategorija i, ove godine, dodatna prodaja.

Od delatnosti po kvalitetu usluge najviše su se istakli autosaloni, a unapređenje kvaliteta neophodno je u supermarketima.

Crnogorci najmanje pozdravljaju kupce, slede oni u Bosanci i Hercegovci, dok Hrvati najviše pozdravljaju kupce, piše u saopštenju.

U Bosni i Hercegovini poznavanje proizvoda prodavačima i nije najbolja strana dok je najbolje poznavanje proizvoda u Crnoj Gori.

Najviše dodatnih proizvoda nudi se u Sloveniji, najmanje u Makedoniji. Na zahvalnosti kupcima najbolji su Hrvati, najlošiji Makedonci i Crnogorci.

Tokom godina primijetan je znatan napredak i svest o važnosti pružene usluge kupcima ili gostima ali ima prostora za unapređenje, navedeno je u saopštenju.

Izvor: BLIC

Pogledajte još