KANJON TARE: Spust na kome bi vam zavideo i Indijana Džons

Kada je "pala" definitivna odluka da naš tim biliding provedemo na reci Tari splavareći, neki od nas su bili presrećni, drugi prestravljeni, a retki pojedinici su samo želeli da se sve to što pre završi i da se vratimo u, dragi nam, Beograd.

Još uvek neprobuđeni čestito, nađosmo se da krenemo na daleke pute. Nedeljom u deset ujutru Foča, u kojoj se nalazi rafting centar Drina Tara, izgledala je daleko kao afel od Sunca. Ali krenuli smo nekako i usput obišli sve ono što pravi turisti obilaze (naravno i Moku Goru). Put do samog mesta Bastatsi, gde se kamp tačno nalazi, asfaltiran je i predstavlja pravu uvertiru za adrenalinski šok koji smo doživeli na splavarenju: spuštanje krivinama nešto više od 10 km do odredišta. U onom trenutku kad brinete da li mobilni ima domet a od wi fi interneta ste odavno digli ruke, stigli ste do prave male oaze koja vredi svaki pređeni kilometar.

(old_image)

Umrtvljeni od duvana, kofeina i beogradskog smoga, umalo se ne srušismo od čistog vazduha koji nas je zapahnuo kada smo izašli iz autobusa. Iznenađenje: signal na mobilnom pun puncijat, a internet sa protokom kao u ulici Strahinjića bana. Netaknuta priroda i svež vazduh: naš aktivni odmor je mogao da počne! Sačekale su nas male slatke kamp kućice, baš onakve kakve smo kao deca zamišljali da postoje u čarobnim bajkama. Kapacitet ovog kampa je čak 160 ležajeva. Usledio je dogovor ko će sa kim na počinak (na raspolaganju su nam bile dovokrevetne i četvorokrevetne kućice). Napokon se nekako smestismo. Da izgled ne vara baš uvek, potvrdilo se kad su nas mirišljave tkanine na udobnim krevetima opile, a svako od nas zaspao spavao snom pravednika (iako i ne pripadamo svi baš toj kategoriji).
(old_image)

Naspavani i izgladneli, nakon prve jutarnje kafe, nismo mogli da dočekamo doručak. A kada su konobari počeli da iznose... Tradicionalni specijaliteti ovog poneblja od svežih namirnica proizvedenih u okolini Tare. Domaći kajmak, dimljeni sir, domaći pršut, vruć ječmeni heb, domaće pite . Pa ovako obiman doručak nije human pomislili smo, ali ko bi odoleo? Niko, osim vegetarijanaca koji su bili deo naše vesele družine. Prikladne sadržine, ali ništa manje obiman niti raznovrstan doručak se našao i na njihovom stolu. Tako dobar vege doručak ne biste dobili ni u nekom elitnom restoranu u Beogradu.

(old_image)

Punih stomaka, bili smo spremni za avanturu koja je bila pred nama. Otišli smo da uz pomoć skipera-vodiča odaberemo opremu za rafting, obavezne sigurnosne prsluke, kacige, neoprenska odela, neoprensku obuću, anorake... Terenskim vozilima prevezli su nas do Brštanovice - početne tačke raftinga.

(old_image)

Pre polaska, skiperi-vodiči pojasnili su nam kako treba da se ponašamo u čamcu: način sedenja i tehnike veslanja. Čekalo nas je 25 kilometara adrenalina i zabave koju nećemo nikad zaboraviti. Deo koji smo prošli je, kažu, najatraktivniji deo kanjona i reke Tare. Obišli smo vodopade, divlje izvore, borili se sa brzacima, vrištali, bodrili jedni druge i okupani ledenom veličanstevnom rekom nakon nekoliko sati stigli u naš rafting centar. Oni koji su se bojali na početku spusta bili su najsrećniji što su smogli hrabrosti i dozvolili sebi da dožive nešto ovako nestvarno, a ujedno i najtužniji što spust nije trajao duže. Ne čudi što su aktivni kratki odmori sve popularniji, kad se nakon njih osećate zaista preporođeno. Pročitajte šta vam to može doneti aktivni odmor

(old_image)

Naravno, kao i većina ljudi koji rade u kancelariji, kondicija nam nije na zavidnom nivou. Dešavalo nam se da tokom spusta posustanemo sa veslanjem, da odmaramo i tada je na scenu stupao naš skiper. Jedan od metoda bodrenja iskusnog skipera bio je i : "Čeka vas vruća jagnjetina stolu". Taktika mu je upalila, a nas je sačekalo obećano. Vruća teleća čorbica, pa jagnjetina ispod sača koja se lepi za prste. Tradicionalne bosanske kolače nakon ovog ručka mogli su da pojedu samo najuporniji.

(old_image)

Nakon ručka prošetali smo zelenim pašnjacima koji okružuju kamp i odlučili da odmerimo snage u sportskim aktivnostima. Tuširanje, a zatim uz živu muziku i čašu domaćeg vina pored vatre, veseleli smo se do kasno u noć. Sutradan smo puni elana i vidno raspoloženi krenuli put Beograda spremni za nove radne pobede.

Rafting je idelana varijanta da saznate nešto o sebi, da pomerite svoje granice, probate nešto dručije, jer ovako čista priroda vas tera da se osećate dobro. Trodevna varijanta raftinga koja je najpopularnija, ali ne i jedina : (pogledajte sve ponude Rafting Centra Drina Tara ) učiniće čudo za vas.

Mi smo se vratili sa osmehom na licu, prepuni uspomena i priča: Sećaš li se onda na raftingu ?

Pogledajte još