Protesti i u Hurgadi i Šarm el Šeiku, podignut nivo bezbednosti

Kako javljaju lokalni mediji, a prenosi RIA Novosti, u oba turistička centra podignut je nivo bezbednosti.

U Hurgadi je grupa koja podržava svrgnutiog predsednika održala protest ispred zgrade lokane opštine, dok je kontramiting, onih koji podržavaju mere vojske, održan nedaleko od tog mesta na Trgu Abdel Monem Rijad.

Glavne vladine zgrade obezbeđivala je vojska, dok su oba mitinga obezbeđivale specijalne policijske snage.

Nešto manji protesti održani su i u Šarm el Šeiku, javlja RIA Novosti.

Inače, prema najnovijem bilansu mrtvih u nasilju ispred sedišta elitne Republikanske garde u Kairu, gde vojska drži svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, popeo se na 51 osobu, saopštile su lokalne vlasti, dodajući da je povređeno 435 ljudi.

Vojska je prvobitno saopštila da je "grupa terorista" pokušala da napadne objekte Republikanske garde i da je tom prilikom jedan vojni oficir ubijen, dok je 40 ranjeno. Vojnici su uzvratili vatrom kada su ih napali naoružani napadači, tvrdi vojni izvor.

S druge strane, pristalice Muslimanske braće kažu da je vojska otvorila vatru dok su neki islamistički demonstranti imali jutarnju molitvu ispred zgrade gde se nalazi svrgnuti predsednik Morsi.

U međuvremenu, vodeći egipatski muslimanski sveštenik upozorio je danas na izbijanje građanskog rata u zemlji. On je kazao da će se povući u izolaciju u svojoj kući sve dok ne prestane krvoproliće.

Šeik Ahmed el-Tajeb se založio da prelazni period, koji je počeo prošle sedmice svrgavanjem predsednika, treba da bude ograničen na šest meseci.

El Tajeb je imam kairske džamije AL-Aznar sunitskih muslimana.

Lider liberalne egipatske opozicije Muhamed el Baradej poručio je da je Egiptu "preko potrebno" pomirenje i osudio je ubistvo ljudi ispred sedišta elitnih vojnih snaga u Kairu tražeći nezavisnu istragu.

I turski ministar spoljnjih poslova Ahmet Davutoglu je osudio današnje ubistvo ljudi, rekavši da je taj incident "masakr" i pozvao na početak procesa normalizacije.

Turska vlada ima islamističke korene kao i Mursijeva Muslimanska braća. Davutoglu je prošle nedelje osudio to što je vojska smenila Mursija posle višednevnih masovnih protesta protiv njegove vlasti, rekavši da se radi o "vojnom puču" i da je to "neprihvatljivo".

Izovr: Mondo, agencije

Pogledajte još