Naučnici postigli dogovor sa Ministarstvom, ali ne odustaju od smene Obradovića

Rebalansom budžeta za 2013. godinu, obezbeđeno je milijardu dinara više za nauku nego što je realizovano u prošloj godini, istaknuto je danas na sastanku predstavnika Ministarstva i Sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, strateški cilj jeste povećanje ulaganja u nauku na jedan odsto BDP do 2015. godine, što je bio jedan od zahteva Sindikata nauke.

Ministarstvo prosvete, kako se ističe, ponovo će zatražiti od Vlade Srbije i Ministarstva finansija i privrede da se obezbedi redovna isplata zarada istraživača u institucijama koji su angažovani na projektima, kao i isplata režijskih troškova, među kojima su i zarade pomoćnog osoblja.

„Neće biti ponovnog protesta sve dok Ministarstvo bude poštovalo dogovorene rokove“
, kaže Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke za Nadlanu.com i dodaje „Zarade bi trebalo da budu isplaćene između 15. i 20. jula, a to je vrlo kratak rok u kome će se pokazati da li se dogovor poštuje“.

Predstavnici Ministarstva prosvete i rukovodioci Sindikata dogovorili su da se u naredne dve nedelje održi prvi radni sastanak u vezi sa izradom Posebnog kolektivnog ugovora za institucije čiji je osnivač država, kao i da u poslednjem kvartalu 2013. počnu razgovori o izmenama zakona kojim bi se unapredio položaj zaposlenih u ovom sektoru, čime su pokriveni svi osnovni zahtevi Sindikata.

Pored zahteva upućenih Ministarstvu prosvete, Sindikat nauke je 2. jula uputio i zahteve premijeru Srbije Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, u kojima se traži smena ministra Obradovića.

„Do sutra je Dačiću rok da nas primi na razgovor, ako se to ne desi, poslaćemo zvanično saopštenje o daljim koracima“, kaže predsednica sindikata Jovović za naš portal.

Pogledajte još