Mala matura i posledice: Haos, više upisanih učenika, nastava lošija

"Ministarstvo prosvete je napravilo ozbiljan haos, jer vodi lošu politiku u kojoj svako radi šta god hoće. Ispunjavaju sve želje, ne obazirući se na to da li su deca spremna i sposobna da prihvate obaveze koje ih očekuju. S jedne strane, imamo ogroman broj učenika koji su i za po dva odeljenja probili kvotu, a u pojedinim školama jedva da je upisano 30 odsto đaka", kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, pišu "24 sata".

Posledice takve politike biće katastrofalne, ocenjuje on.

"U stručnim školama odeljenja će biti prazna, država neće više imati majstore, tehničare, kvalitetnu radnu snagu. U Tehničkoj školi „Drvo art” za stolara se prijavio samo jedan učenik, slično je i u Školi za dizajn kože. U popularnim školama odeljenja će imati i po 40 učenika, što će smanjiti kvalitet nastave"
, kaže Antić.

Najdrastičnije je u Trećoj beogradskoj gimnaziji koja će u klupe primiti čak 63 đaka više od planiranog, pa će tako prirodno-matematički smer umesto 120 imati 180 đaka, a na društveno-jezičkom biće tri učenika više.

"Najbitnije je da niko od đaka nije oštećen. Svi vukovci kojima je ovo bila prva želja biće upisani. Zatražićemo povećanje broja odeljenja jer nikako ne bi bilo dobro da se poveća broj učenika po odeljenju", kaže Dragana Vasić, direktorka ove gimnazije.

Ona kaže da neće biti novih zapošljavanja profesora, već će fond časova biti povećan.

Spisak škola u kojima je probijena kvota možete videti na sajtu 24 sata.

(Izvor: 24 sata - R. Bulatović/I. Kranjčević)

Pogledajte još