Ketrin Ešton: Sa državnim vrhom o briselskom sporazumu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastaće se sa Ešton u 18.30 sati u Palati Srbija, saopštila je vladina Kancelarija za sradnju sa medijima.

Dan kasnje Ešton će posetiti i Prištinu, saopšteno je iz njenog kabineta.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je sinoć, posle 13. runde dijaloga u Briselu, da su nacrti rešenja za pitanja telekomunikacija i energetike gotovo finalizirani, a da će razgovori o tome biti nastavljeni tokom njene posete Beogradu i Prištini.

"Od suštinskog značaja je da se rad na primeni briselskog sporazuma nastavi u predstojećim nedeljama i mesecima, kao što je predviđeno Planom implementacije. Zadovoljna sam što su oba premijera (Dačić i kosovski Hašim Tači) potvrdila posvećenost tom cilju",
navodi se u saopštenju Eštonove izdatom posle sastanka.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je juče da Ketrin Ešton dolazi u Beograd da pruži ohrabrenje vlastima u Srbiji i da još jednom potvrdi evropski put zemlje.

"Ešton dolazi u Beograd da pruži ohrabrenje zemlji i rukovodstvu Srbije da nastave ovim smerom",
rekao je Dežer. Prema njegovim rečima, put Srbije ka Uniji je zacrtan.

Šef delegacije EU u Beogradu je naveo da će visoka predstavnica vlastima u zemlji doneti i poruku ohrabrenja u pogledu preuzetih obaveza u primeni briselskog sporazuma.

"Mi svi u Evropi pozdravljamo odluke koje su donete u tom pogledu i liderstvo koje je tom prilikom iskazano", naveo je Dežer.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još