Oglasio se UO RTS-a: Zbog pada pretplate nam je ugroženo funkcionisanje

Ovo je saopštenje Upravnog odbora RTS-a koje je objavljeno na sajtu Javnog servisa:

"RTS kao javni servis predstavlja vlasništvo i pravo građana Srbije. Zato je Upravni odbor RTS-a u obavezi da obavesti građane o izuzetno teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi najznačajnija medijska ustanova u regionu. Zbog pada pretplate dovedeno je u pitanje normalno funkcionisanje Javnog servisa Srbije. To je, pored ostalog, posledica najave da će pretplata biti ukinuta.

Ovakva finansijska situacija dovela je u pitanje opstanak Javnog servisa. Ne radi se samo o direktnoj ugroženosti egzistencije svih zaposlenih u RTS-u, nego, pre svega, o nemogućnosti da Javni servis ispuni svoju društvenu funkciju. Bez informativnih, obrazovno-školskih, naučnih i kulturno-umetničkih programa RTS-a, važan stub za konsolidaciju demokratije i očuvanje pluralizma je doveden u pitanje.

Posebno skrećemo pažnju javnosti da se programi RTS1 i RTS2 izdvajaju među televizijama s nacionalnom frekvencijom u pogledu društveno važnih i gledanih segmenata pojedinih programskih vrsta. RTS2 je gotovo jedini program koji pruža sadržaje iz kulture i umetnosti.

U prvom kvartalu 2013. obrazovno-školski program RTS 1 i 2 gledalo je 3,9 odsto građana, dok ostale četiri televezije s nacionalnom frekvencijom imaju prosečnu gledanost od 0,2 odsto u ovom segmentu.

Kod naučnog programa odnos je četiri odsto u odnosu na 0,9 odsto u korist RTS-a, a kod programa iz kulture i umetnosti 3,4 odsto u odnosu na 1,4 odsto za sve ostale televizije s nacionalnom frekvencijom.

Pritom, tri od četiri privatne televizije s nacionalnom frekvencijom u strukturi programa imaju nula odsto iz obrazovno-školskog segmenta, a dve od četiri uopšte ne prikazuju programe iz oblasti nauke, kulture i umetnosti.

Zbog ovakvog stanja medijske scene Srbije, smanjenje kapaciteta rada Javnog servisa ima direktne posledice na mogućnost građana da dobiju relevante programe i informacije iz oblasti informativnog, obrazovno-školskog, naučnog, verskog i kulturno-umetničkog programa.

Zbog toga Upravni odbor apeluje na sve nadležne organe da hitno preduzmu mere koje će obezbediti stabilno, dovoljno i transparentno finansiranje Javnog servisa ne samo od trenutka kada najavljeni zakon bude usvojen i stupi na snagu nego, što je još važnije, u narednih pola godine kada mogu da nastupe ozbiljne posledice u radu Javnog servisa Srbije usled nedostatka finansijskih sredstava za izvršenje zakonskih obaveza Javnog servisa."

Pogledajte još