Vodenica

Na ušću dveju reka, ispod drevnih zidina Kalemegdanske tvrđave, a nedaleko od Nebojša-kule nalazi se restoran na vodi "Vodenica". Srećom da postoji baš na tom mestu, jer malo je razloga zbog kojih bi se specijalno dolazilo na ovu dunavsku obalu. Nije lako priznati da je taj kraj zaista tužan i oronuo, mada opet tako prijatno miran i tih. Ovo samo zvuči kontradiktorno. Prošetajte tuda i ubrzo ćete osetiti potrebu da onome kome treba kažete da ovu obalu treba srediti baš tako da bude potpuna suprotnost u odnosu na onu drugu. 

Teško da bi i ''Vodenica'' bila toliko autentična da nije baš tu gde jeste već 15 godina. Ona pomaže da obala dobije smisao, a obala njoj da bude jedinstvena. Nekim restoranima reklama jednostavno nije potrebna. Čak ni putokaz. Oni koji cene zdrav način pripremanja hrane, originalnost i domaćinsku atmosferu dobro znaju gde treba da dođu. 

Unutrašnjost splav-restorana  napravljena je od hrastove građe stare 150 godina, skinute s jedne vodenice sa Velike Morave. Kada dođete, kako vlasnik kaže, na ''prvi splav starog Beograda'', ljubazno osoblje će vam pokazati i stari kantar iz vodenice i arheološki pronalazak alasa – kuglu kojom su Turci gađali Smederevsku tvrđavu. 

I tako, dok okolo miruje istorija, plivaju divlje patke i skakuću ribe, krenite da krstarite po meniju bogatom rečnom i morskom ribom. Neće biti lako da se odlučite, ali nikako ne propustite da probate integralne tortilje napravljene od brašna sa vodenice na reci Pek, salatu od vrganja, homoljski sir iz ekoloških sredina i specijalitet kuće – ''beli kavijar''. Naravno, kada se nauživate u predjelima i ribljoj čorbi napravljenoj po alaskim receptima, uz neko fino vino, navalite na ribu sa ćumura ili iz tanjirače, jer ovo je restoran prirodne hrane spremljene po tradicionalnim receptima. Znači, nema friteze, masnih tiganja, previše ulja... 

I za kraj, da se zna – hranu i uslugu u restoranu ''Vodenica'' u VIP Knjizi utisaka hvale: Milorad Pavić, Petar Kralj, Svetlana Bojković, Branko Kockica, Raša Popov, Miloš Šobajić, Bajaga, Biljana Vilimon, predsednik Boris Tadić...

Katarina Milovanović

Pogledajte još