Evropski sud za ljudska prava presudio u korist ubica

U saopštenju ECHR-a, sa sedištem u Strazburu, navodi se da presude protiv Džeremija Bambera, osuđenog za ubistvo pet članova svoje porodice 1985. godine, serijskog ubice Pitera Mura i dvostrukog ubice Daglasa Vintera treba da uključe mogućnost revizije, prenela je agencija AFP.

Sud je istakao da činjenica da "nema nade da ti zatvorenici ikad budu oslobođeni" predstavlja kršenje njihovih prava, dodavši ipak da današnja presuda nije donesena u nameri "da najavi skoro puštanje na slobodu podnosilaca tužbe".

Bamber, Mur i Vinter su uložili žalbu na svoju doživotnu kaznu zatvora, koja podrazumeva da osuđenici mogu da budu oslobođeni samo uz nalog britanskog ministra pravde ili iz samilosti, pozivajući se na Član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji zabranjuje "nehumano i degradirajuće tretiranje".

Slučaj je dospeo pred Glavnu komoru Evropskog suda za ljudska prava nakon što je prošle godine prva tužba trojice ubica tom sudu okončana presudom u kojoj su četvorica od sedmoro sudija presudili da njihova ljudska prava nisu prekršena.

U današnjoj presudi, koja je doneta sa uverljivom većinom glasova sudija Glavne komore od 16 prema jedan, navodi se da presuda doživotne kazne zatvora "mora da pruža mogućnost puštanja na slobodu i revizije slučaja" da bi bila u skladu sa evropskim zakonom o ljudskim pravima.

Džeremi Bamber je osuđen na pet doživotnih kazni zatvora za ubistvo oca i majke, koji su ga usvojili, kao i sestre i njenih šestogodišnjih sinova blizanaca. Tužilaštvo je uspelo da dokaže da je, nakon što je u cilju dobijanja nasledstva izvršio ubistva, Bamber stavio pištolj u ruke svoje 28-godišnje sestre kako bi izgledalo da je ona počinila ubistva, a zatim i samoubistvo. Pošto je bolovala od šizofrenije, policija i mediji su neko vreme posle ubistva verovali da je ona počinilac.

Piter Mur je 1995. ubio i izmasakrirao četiri muškarca "iz zabave" i osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, dok je Daglas Vinter 2008. godine ubio svoju ženu, nakon što je prethodno već odslužio devet godina u zatvoru zbog ranije izvršenog ubistva.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još