Vozač BMW-a koji je u udesu ubio četvoro mladih osuđen na osam godina zatvora

Ovom odlukom potvrđena je presuda Višeg suda u Beogradu koji mu je pored zatvorske kazne izrekao i meru zabrane upravljanja motornim vozilima “B” kategorije u trajanju od četiri godine (nakon odsluženja zatvorske kazne).

Oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu.

Bojanić je osuđen jer je 2. marta 2012. godine nasilnom i prebrzom vožnjom od 130 kilometara na sat, gde je dozvoljena brzina bila 60, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su nastradale tri devojke i jedan mladić.

Nesreća se dogodila oko ponoći, 2. marta. Bojanić je vozio BMV u kojem su bile sestre Milena (28) i Ljiljana Rusov (24), njihova drugarica Jadranka Jović (23), dok je na mestu suvozača bio Mirko Gačić.

Tokom postupka utvrđeno je da je Bojanić vozio pod dejstvom alkohola sa 1.12 promila u krvi kao i da se nije zaustavljao na semaforima.

Tako je udario u “juga” koji je u jednom trenutku naišao iz bočne ulice, a koji je vozio Predrag Fuštić (37), koji je mesec dana posle udesa podlegao povredama.
Po nalaženju Apelacionog suda, u delu odluke o kazni i izrečenoj meri bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom “B” kategorije, prvostepeni sud je cenio sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti na strani okrivljenog.

Od olakšavajućih okolnosti kod okrivljenog uzeo je u obzir njegovu relativnu mladost, kao i raniji život i porodične prilike, dok je od otežavajućih okolnosti cenio činjenicu da su u saobraćajnoj nesreći život izgubile četiri osobe što višestruko prelazi meru potrebnu za postojanje težeg, kvalifikovanog oblika krivičnog dela ugrožavanja javnog saobraćaja – teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Apelacioni sud je u obrazloženju naveo da je prilikom odluke o kazni imao u vidu i iskreno kajanje okrivljenog, ali i to da je grubo kršio saobraćajne propise, nasilnički vozio ne pokazujući obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju i tako usmrtio četiri osobe.

Sud je ocenio da kajanje okrivljenog ne može biti olakšavajuća okolnost koja bi uticala na drugačiju odluku o visini kazne, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još