Udruženje potrošača: Zameniti egipatske aranžmane ili vratiti turistima novac

"To bi bilo u interesu obe strane, a agencije bi potrošačima, odnosno putnicima ponudile aranžmane koji bi po svrsi i odnosu cene i kvaliteta korespondirali sa prvobitno uplaćenim aranžmanom", navedeno je u saopštenju tog udruženja.

Centar za novu politiku, međutim, ističe da, kako se ovo u najvećem broju slučajeva nije ostvarilo u praksi, zakoni jemče drugu vrstu prava.

Kako je precizirano, Zakon o zaštiti potrošača, kao i Zakon o obligacionim odnosima garantuju potrošačima pravo na odustanak od ugovora o organizovanju putovanja, naročito u slučaju nepredviđenih okolnosti, kao što su one u Egiptu.

Ako je putnik odustao od ugovora zbog okolnosti koje nije mogao izbeći ili otkloniti i koje bi, da su postojale u vreme zaključenja ugovora, predstavljale opravdan razlog da ne zaključi ugovor, turistička agencija ima pravo samo na naknadu učinjenih (administrativnih) troškova.

Administrativni troškovi turističke agencije mogu biti zaračunate putnicima u iznosu do pet odsto od vrednosti aranžmana koji je uplaćen.

To znači da su agencije obavezne da izvrše povraćaj novca putnicima u visini od najmanje 95 odsto uplaćenog novca za turistički aranžman, naveli su u tom centru.

Izvor: blic

Pogledajte još